Par optužen za snimanje seksualnog zlostavljanja svoje usvojene dece

Bračni par iz Džordžije optužen je da je seksualno zlostavljao svoju usvojenu decu. Par se tereti da je zlostavljanje svoje usvojene dece dokumentovao fotografijama i videima, te da je taj materijal delio na internetu, saopštila je kancelarija šerifa okruga Volton.

Zlostavljanje usvojene dece snimali i postavljali na internet

Istraga je počela popodne 27. jula, kada su istražitelji šerifovog Odeljenja za krivične istrage saznali da je jedna osoba preuzimala materijal koji je prikazivao seksualno zlostavljanje dece.

Osoba je privedena i nakon što su istražitelji razgovarali sa tom osobom, rečeno im je o paru koji „proizvodi sopstveni materijal koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece sa najmanje jednim detetom koje živi u kući sa počiniocem“, navodi se u saopštenju šerifove kancelarije.

Nakon što je policija potvrdila identitet dece i navodnih počinilaca, šerif je te noći izdao nalog za pretres kuće u Oksfordu, oko 30 milja jugoistočno od Atlante, saopštile su vlasti.

Šta možemo da naučimo iz ovog slučaja?

Ako na internetu naiđete na bilo kakav sumnjiv materijal koji prikazuje dete na neprimeren način, prijavite ga!

Prijava i detekcija materijala je kolektivna odgovornost. Jasno je da ovakav video i foto material postoji svuda na internetu, i da deca koja su na njemu prikazana pate, i trpe zlostavljanje iznova i iznova, sa svakom novom podelom tog materijala. Cilj nam je da u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom skrenemo pažnju javnosti na važnost prepoznavanja i prijave ovakvog sadržaja.

Važno je da ako vidite bilo kakvu fotografiju ili video gde je dete nago, u pozama koje nisu primerene deci ili u odeći koja nije za decu, obavezno prijavite taj materijal na www.netpatrola.rs. Naši analitičari, koji su posebno obučeni od strane INHOPE-a i INTERPOL-a, će preuzeti odgovornost i analizirati sadržaj, te proceniti da li prikazuje zlostavljanje i da li je dete žrtva, i ako jeste, proslediti prijavu nadležnim organima. Prijavu možete izvršiti anonimno.

Zlostavljači dece uglavnom NISU stranci, već ljudi koje deca dobro poznaju – komšije, kućni prijatelji, a neretko i roditelji.

Bezbednost dece je, kako je naglašeno, kolektivna odgovornost. Važno je da svi mi koji smo u kontaktu sa decom, pomno posmatramo njihovo ponašanje i razgovaramo sa njima, kako bismo uočili potencijalne promene u ponašanju. Ukoliko dete, na primer, odbija da ide na trening, i po svaku cenu izbegava trenera, možda se radi o zlostavljanju. Sa druge strane, na učiteljima, nastavnicima, pedagozima i psiholozima je da primete ukoliko se neko dete skriva, povlači u sebe, ukoliko je naglo postalo agresivno ili koristi jezik/reči koji mu nisu primereni.

Skloni smo da, kao društvo, okrećemo glavu od problema, vođeni time da tuđ život nije naš problem, a treba upravo da bude suprotno – da kada vidimo da dete pati, da mu pružimo pomoć i ruku spasa, jer smo mu mi u tom slučaju možda njegova jedina nada.

Ovaj projekat realizuje se u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

izvor vesti: https://www.nbcnews.com/news/us-news/georgia-couple-facing-charges-allegedly-producing-child-porn-using-ado-rcna41917

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu