SISTEM UPOZORAVANJA AMBER ALERT U SRBIJI

Sistem upozoravanja (alarmiranja) javnosti, “Amber alert” koji se u 12 država Evrope pokreće onda kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti, predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koji u praksi rezultira dobrim ishodom, odnosno pronalaženjem nestale ili otete dece.

Fondacija Tijana Jurić pokrenula je pitanje uvođenja “Amber alerta” u Srbiju s namerom hitnog reagovanja u situacijama kada neko dete nestane.

Mehanizam child alert podrazumeva skup informacija koje se hitno i istovremeno plasiraju kroz što više kanala komunikacije (TV, radio, društvene mreže, LED bilbordi, GPS navigacije, posteri), kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta, njegovom izgledu i svim osobenostima. Amber alert na vrlo transparentan način obaveštava javnost koje je dete nestalo, kada i gde je poslednji put viđeno, šta je na sebi imalo obučeno i kome treba da se obrate u slučaju da zapaze i prepoznaju dete.

Fondacija Tijana Jurić zalaže se za uvođenje child alerta u Srbiju od 2015. godine. Fondacija je do sada više puta javno ukazala da je uvođenje ovakvog sistema od preke potrebe za bezbednost dece.

U delu izveštaja koalicije prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 za period od novembra 2015. do aprila 2016. godine, a koji se odnosi na prava deteta, navodi se da je Fondacija Tijana Jurić 2015. godine učestvovala na sastanku sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministrstva pravde i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na temu uvođenja „Amber alerta“, ali da nakon toga razgovori i saradnja po ovom pitanju nisu nastavljeni.

Izradu ove stranice podržao je američki narod putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru projekta “Aktivni građani – bolje društvo zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ. Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Fondacije Tijana Jurić i ne predstavlja nužno stavove USAID-a,Vlade SAD-a ili BOŠ-a.