Tijanin zakon

Želja roditelja da se nikome ne ponovi ono što se desilo Tijani, nedugo nakon njene tragične smrti prerasla je u inicijativu za izmenu Zakona o policiji, u delu potrage za nestalom decom.

Nepunih mesec dana nakon tragedije, u avgustu 2014. godine, profesori Pravnog fakulteta u Beogradu napisali su predlog izmene člana 72. Zakona o policiji, koji propisuje vreme potrage za decom i maloletnim licima. Istog meseca, Tijanin otac, Igor Jurić i zvanično je podneo inicijativu za izmenu tog člana.

Nepunih godinu dana kasnije, nakon mirnih protesta na trgovima, i na desetine hiljada ispisanih transparenata i poruka građana „Zašto Tijanin zakon nije usvojen“, poslanici Narodne skupštine Srbije usvojili su predlog izmene zakona na sednici održanoj 16. jula 2015. godine. Izmenjeni član simbolično je nazvan „Tijanin zakon“.

Prema toj izmeni, policija više ne čeka da prođe 24 sata, već u potragu za nestalim detetom kreće odmah nakon prijave nestanka. Pre usvajanja zakona, u praksi policijskog rada, taj period je bio između 24 i 48 sati.

Tijanina tragedija dovela je naciju u poziciju da razmišlja koliko smo bezbedni i kakvi su mehanizmi i ovlašćenja policije u slučajevima potrage za nestalima. Donošenje „Tijaninog zakona“, međutim, nije dovoljna stavka koja u potpunosti obezbeđuje efikasniju potragu. Fondacija Tijana Jurić smatra da je neophodna izmena jednog dela Krivičnog zakonika, koji se odnosi na lociranje telefona nestalog deteta.

– Kada dete nestane i desi se slučaj kakav je bio Tijanin, policija dolazi na lice mesta, ali da bi mogla da reaguje i locira telefon – mora pozvati tužioca. Tužilac tada poziva sudiju koji, ako zaključi da je dete u životnoj opasnosti, izdaje pismeno naređenje da policija izvrši lociranje. Tek tada naređenje ide u ruke tužioca koji to predaje policiji. Statistika pokazuje da se 76 odsto slučajeva završilo tragično, ako nisu bili rešeni u prva tri sata od otmice, upravo kako je bilo sa Tijanom. Procedura je kod nas isuviše komplikovana i u slučajevima otmice i ugrožene bezbednosti, policija mora imati veća ovlašćenja, rekao je Igor Jurić neposredno nakon usvajanja Tijaninog zakona napravivši uvod u veliku borbu za veću bezbednost svih u državi, naročito dece.

Letak koji je pokrenuo naciju
Letak koji je pokrenuo naciju