„Princeza u svetu interneta“ i „Pirati u svetu knjiga“ – slikovnice u neobičnom spoju bajke i modernih tehnologija

Piše: Marija Mišić

Virtuelni svet može biti divno mesto za povezivanje i učenje, ali nažalost, često je i mesto gde se javlja nasilje. Postoje različite prevare na internetu koje predatori koriste kako bi došli do osetljivih informacija ili manipulisali i iskoristili decu. Kako je prisutan trend porasta korisnika interneta sve niže starosne dobi, veliki broj dece se masovno uključuje na društvene mreže, iako su nespremna da se suoče sa opasnostima koje vrebaju u virtuelnom svetu. Uz pravilnu edukaciju i informisanost, možemo zajedno kreirati sigurniji internet za sve nas, a posebno zaštititi decu od opasnosti na internetu. Jedan od načina da se deca edukuju o bezbednom korišćenju interneta je upravo čitanje. 

Kako vam zvuči spoj bajke i interneta? 

Bajka, kao književno delo koje opisuje nešto što je fantastično i što se vezuje za prošla vremena, u ovim knjigama smeštena je u moderni i vrlo realistični svet. Slikovnice “Princeza u svetu interneta” i “Pirati u svetu knjiga” na vrlo interesantan i neobičan način govore o problemima koje internet donosi. Obe knjige sadrže gotovo sve elemente bajke: radnje su smeštene u izmišljene zemlje Netoliju, Medeniju i Palminu kojima vladaju kraljevske porodice ili pirati. Međutim, ono što ove bajke izdvaja jeste to što u njima ne postoje fantastični elementi, već su one vrlo realne i njihova dešavanja su i te kako moguća u stvarnom svetu. Ono što je pomalo iznenađujuće jeste da stanovnici ovih zemalja imaju internet. Dakle, sa jedne strane postoje dva momenta vrlo bliska današnjoj deci – bajka i internet, dok sa druge strane pojava interneta u bajci – umesto vila, veštica, zmajeva i ostalih fantastičnih bića – jeste jedan momenat koji treba da zaintrigira dete. 

Goran Marković u knjizi “Princeza u svetu interneta” na jedan vrlo promišljen način opisuje čin prevare na internetu, tzv. grooming-a (gruminga), dok u “Piratima u svetu knjiga” pirati imaju najsvremenije uređaje, ali im ne polazi za rukom da pokore zemlju u kojoj su stanovnici edukovani jer čitaju knjige.
Grumer se pojavljuje u priči “Princeza u svetu interneta” tako što umesto zmaja koji otima princezu, imamo predatora koji se predstavlja kao simpatičan mladić na internetu i otpočinje dopisivanje sa princezom. Princeza naivno upada u zamku ovog predatora. Dok je u ovoj knjizi glavna ideja na ukazivanje pretnje koje postoje na internetu, u knjizi “Pirati u svetu knjiga” imamo drugačiju skrivenu poruku, a to je da i pored svih savremenih tehnologija, čitanje, znanje i edukacija odnose prednost. Kao i u svakoj bajci i ovde imamo srećan kraj – princezu spašava princ, a pirati shvataju kolika je moć znanja. Nažalost, srećan kraj ne postoji uvek u stvarnom životu. Zato je važno da razgovaramo sa svojom decom, edukujemo ih i stalno ih upozoravamo na moguće opasnosti koje vrebaju na internetu. 

Možemo da počnemo upravo od čitanja ovih fantastičnih slikovnica, koje su trenutno na akciji u našoj prodavnici!   

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!