Krivac je tamo negde

„Krivac je tamo negde“ je edukativna predstava Fondacije Tijana Jurić namenjena edukaciji dece i mladih uzrasta od 13 do 17 godina.

Scenario i režija povereni su glumcu Narodnog pozorišta u Subotici, Vladimiru Grbiću. Predstava je adaptirana 2016. godine kada je i uvrštena u preventivno-edukativni program Fondacije.

Polazna osnova za izradu edukativne predstave bio je porast slučajeva nasilja u porodici i školi, odnosno nasilja nad decom i nasilja među decom.

Predstava „Krivac je tamo negde“ ima cilj da u deci probudi pitanje odgovornosti za sopstvene postupke, ali i odnos prema tuđim postupcima, pre svega nasilnim. U saradnji sa psihologom, režiser i scenarista Vladimir Grbić pronašao je pravi način da dopre do svesti mladih. Tokom 45 minuta koliko predstava traje, prikazan je dan dvoje tinejdžera, prožet nasilnim situacijama, sukobima, postavljanjem pitanja krivice i odgovornosti. Pouka predstave leži u samom njenom nazivu te upućuje da u današnje vreme, više nego ikad, postoji utisak da je uvek neko drugi kriv. Predstava je prilagođena igranju u kamernim prostorima, školskim učionicama i manjim prostorima. Scenografiju čine samo dve stolice koje glumci koriste u jednom delu predstave. Minimalnom scenografijom, akcenat je usmeren na komunikaciju i ponašanje glumaca. Tokom predstave glumci ostvaruju interakciju sa učenicima od čije reakcije zavisi dalji tok predstave.

Predstavu izvode glumci Uroš Milojević i Aleksandra Veljković.

Scenario predstave „Krivac je tamo negde“ bio je polazna inspiracija za nastanak nove predstave Fondacije Tijana Jurić na mađarskom jeziku – „Mindig más a hibás“, koju je 2016. godine režirao glumac Dečjeg pozorišta u Subotici, Bela Kalo.

Predstave „Krivac je tamo negde“ i „Mindig más a hibás“ aktivno se izvode u školama u Srbiji.