Postavite pitanje predavaču

Odgovor na pitanje “Da li je bezbedna kupovina preko interneta?“ – Kupovina preko interneta je bezbedna ako se pridržavate odredjenih pravila. Kao prvo, isključivo kupujte preko sajtova koji koriste https i SSL protokole, kao i preko pouzdanih i proverenih internet sajtova gde možete videti kako su ocenjeni prodavci od kojih kupujete robu ili uslugu, kao što su: eBay, Al

AliExpress, Target, Amazon i dr. Podatke o detaljima platne kartive kao što su njen broj, datum validnosti, PIN kod, CVV2, CVV kod (poslednji podatak koji se unosi prilikom kupovine) nikada nemojte davati putem elektronske pošte, ili dostavljati kopiju vaše kartice putem faksa ili na email.

Odredjeni internet prodavci će od vas zahtevati da čuvaju vaše podatke o plaćanju i detalje vaše platne kartice što predtavlja rizik ako takvu odluku donesete. Najbolje je koristiti Internet platnu karticu koja je namenjena isključivo plaćanju robe i usluga na internetu i nije je moguće koristiti na POS terminalima i bankomatima jer se dobija bez PIN koda.

Takve kartice mogu se limitirati sa iznosom cene robe ili usluge koju kupujete i nisu povezane sa tekućim računom. Prilikom kupovine na veb sajtovima sa istaknutom oznakom Verified by Visa ili MasterCard Cesure Code, plaćanje se potvrđuje pomoću jednokratne lozinke koja se za svaku transakciju dobija putem SMS-a na broj potvrđenog mobilnog telefona.

Odredjeni servisi zahtevaju trajna plaćanja koja se ogledaju u jednakim mesečnim iznosima novčane nadoknade za neku uslugu npr. za odredjen pristup premijum nalozima na nekim društvenim mrežama . Pre nego što pošaljete podatke o svojoj platnoj kartici za plaćanje trajnih naloga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu. Kada ne kupujete određeni proizvo

Kada ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj platnoj kartici.

Ako kupovinu obavljate uplatom gotovog novca preko raznih servisa koji pružaju usluge prenosa novca na teritoriji cele Srbije uplatom na uputnice, nikada ne plaćajte unapred, već ako je moguće prvo dogovorite da dobijete robu i obavezno proverite prodavca kako su ga komentarisali i ocenili prethodni kupci. Srećna kupovina!