Postavite pitanje predavaču

 1. Da li se moze povratiti hakovan facebook profil

Potrebno je na dnu Facebook stranice potražiti odjeljak za pomoć te tamo možete potražiti savjete što napraviti ako se ne možete prijaviti na svoj račun te koji su koraci za prijavu poteškoća Facebooku. Više informacija za pomoć možete potražiti na http://csi.hr/p/Hakiran%20Facebook%20profil

 

 1. Na koji nacin i kome se mozemo obratiti ako neko zloupotrebljava nase podatke. Npr neka organizacija

Možete se obratiti Nacionalnom kontakt centru za bebednost dece na internetu na broj telefona 198 – 33, možete slučaj prijaviti policiji te svakako svojim roditeljima ili drugoj osobi od povjerenja.

 

 

 1. Da li ste zadovoljni sa kaznenom politikom u vašoj zemlji kada se dokaže zloupotreba na internetu ?

Hrvatska se vodi regulativama Europske unije te se kaznena politika usuglašava s politikom Europske unije. Prijavljeno prekršajno ili kaneno dijelo počinjeno na internetu procesira se sukladno vrsti i težini kaznenog djela te prikupljenim dokazima.

 

 1. Kako razotkriti lažne profile i šta uraditi ako neko nama hakuje profil?

Osoba iza lažnog profila želi ostati anonimna, što je i svrha kreiranja lažnog profila, te izbjegava komentiranje drugih postova i lajkanje objava. Lažne profile možete prepoznati na nekoliko načina: lažni profili obično koriste slike koje su javno dostupne i mogu se već naći na internetu. Korištenjem Google tražilice vrlo brzo možete otkriti postoji li slika na nekom drugom profilu. Lažni profili uglavnom postaju pjesme i slike pronađene na internetu koje nemaju baš neku vezu s osobom te uglavnom nemaju nikakvu interakciju s drugima na vidljivom profilu.

U većini slučajeva, osoba iza lažnog profila ne odgovara na komentare koji su joj upućeni. Također, ukoliko osoba nije lajkala niti jednu stranicu,  nije pridružena niti jednoj grupi, vrlo je vjerojatno da je profil lažan. Najvažnije je provjeriti tko su prijatelji profila i imate li zajedničke prijatelje te jesu li vaši prijatelji čuli za tu osobu. Također, uvijek dva puta razmislite prije nego prihvatite neku osobu za prijatelja i pustite ju u vaš svijet.

 

 1. Zasto bi neko uopste zeleo da uzima nase privatne podatke?

Vaši privatni podaci mogu se skupljati od strane različitih internetskih stranica u svrhu poboljšanja rada stranice i u svrhu pružanja informacija koje bi vas mogle zanimati s obzirom na godine, mjesto gdje živite i slično. Ukoliko ste dobro upoznati s pravilima prikupljanja vaših podataka na stranici i suglasni ste s tim, tada ne bi trebalo biti većih problema, no ukoliko nije jasno određeno što će se s vašim podacima raditi (hoće li se koristiti u marketinške svrhe i svrhu oglašavanja i gdje će se pohranjivati) bolje je ne odavati svoje podatke. Ukoliko netko s lošim namjerama preuzme vaše osobne podatke nažalost ih može iskoristiti u svrhu skrivanja vlastitog identiteta, ucjenjivanja vas i različitih drugih kaznenih djela. Stoga je najbolje što manje svojih podataka ostavljati da budu javno dostupni, a broj kreditne/ bankovne kartice je najbolje nikada ne dijeliti s drugima putem interneta. Fotografije koje objavljujete, a na kojima se nalazite vi, također su vaš osobni podatak te svakako pripazite s kim i kako ih dijelite.

 

 1. Sta uraditi kada neka osoba objavi nasu sliku bez naseg odobrenja, a ne zeli da je ukloni?

Jako mi je žao ako vam se to dogodilo. Nažalost, kada je slika jednom objavljena na internetu gotovo nemamo više kontrolu nad njom i što će drugi s njome napraviti. Ovisno o kojoj se društvenoj mreži radi, možete prijaviti sliku i osobu koja je objavila sliku administratoru stranice, npr. ako se radi o Facebooku –u možete kliknuti u lijevom kutu objave i prijaviti post te navesti razlog prijave.

 

 1. Kako prepoznati lazni profil na FB ili drugoj mrezi? – odgovor na 4. Pitanju

 

 

 1. da li postoje psiholozi koji pomažu deci koji su žrtve on line nasilja ?

Postoje, možete se javiti i putem stranice Bezbedan internet http://bezbedaninternet.ombudsmanapv.org/

 

 1. da li je opasno napraviti lazni profil

Opasno je i time se krše tuđa prava te je krađa identiteta kažnjiva zakonom.

 

 1. Kako da smislim ime za fb?

Prema pravilima korištenja Facebook stranice potrebno je navesti svoje ime i prezime.

 

 1. Sta uraditi kada neko objavi nasu sliku bez naseg odobrenja ali ne zeli da je ukloni

Odgovor na 6. Pitanje.

 

 1. Da li Instagram nalog moze zauvek da se obrise

Uvjete korištenja Instagrama možete pronaći na dnu Instagram stranice prije nego se logirate. U uvjetima su objašnjeni mogućnosti brisanja profila – privremeno i trajno.

 

 1. Dal moze trajno obrise digitalni otisam

Vaš digitalni otisak čini skup različitih online aktivnosti od vaših osobnih podataka koje ostavljate na društvenim mrežama i drugim internetskim stranicama i aplikacijama, pa do kupovine putem kreditne kartice i korištenjem drugih elektroničkih uređaja pod vašim imenom i prezimenom te je stoga gotovo nemoguće u potpunosti izbrisati vaš digitalni otisak koji je jednom stvoren.

 

 1. Da li ce internet nekad biti bezbedno mesto

Na svima je nama odgovornost da ga takvim učinimo.

 

 1. DA LI PROGRAMI KOJE IMAMO A KOJIMA TREBA INTERNET VEZA NA RACUNARU MOGU PROUZROKOVATI PHISHING?

Ovisi o programima koje koristite. Phising je prijevara uglavnom putem e maila gdje dobivate lažnu poruku sa lažnim linkom stranice i u kojoj se traže vaši bankovni podaci, a cilj je da uplatite određeni iznos ili da se dođe do vaših drugih osobnih podataka. Takav oblik prijevare može se dogoditi i putem drugih oblika internetske komunikacije te je potrebno uvijek čuvati svoje osobne podatke pogotovo podatke o bankovnom računu te ne odavati ih putem interneta niti uplaćivati nepoznatim osobama te ne vršiti uplate novca  na neprovjerene internetske stranice.