Kategorija:

Slončicu je strah vikanja i kazne

572 RSD

Osećaj straha kod dece
Sva deca doživljavaju strah pa se to smatra normalnim delom detetovog razvoja. Bez obzira na to čine li se odrasloj osobi detetovi strahovi realni ili ne, za dete su oni su uvek realni i na odraslima je da pronađu način kako da se dete ponovno oseća sigurno i zaštićeno uz njih.

3 na zalihama (can be backordered)

Dodatne informacije

 Kako se detetova mašta isprepliće s realnošću, posebni je važno da roditelj (i/ili druga odrasla osoba koja odgaja dete) pomogne detetu da se nosi sa strahom, da ga smiri, da mu pruži podršku uz pomoć fizičkoga kontakta i umirujućih riječi.

U našoj je kulturi uobičajeno je da se ističe ono što je loše učinjeno, drugim riječima − da se kritikuje. Često to činimo dobronamerno, da dete ili netko drugi nauči i postane još bolji u nečemu. No, iako kazne imaju svoju svrhu u vaspitanju, uz česte kritike kazne imaju neželjenu posledicu − dete počinje da razvija snažnu unutrašnju kritičnost, što utiče na razvoj niskog samopoštovanja i anksioznosti, odnosno stalne telesne napetosti i straha, a vrlo često pokazuje i simptome depresije.

Kroz jednostavnu priču deca se uče kako da prepoznaju sopstvene emocije i reše problem ili zadovolje potrebu koja stoji iza straha. Slikovnica ima i dodatak sa savetima za roditelje koji će im pomoći da bolje razumeju ponašanje svoga deteta kao i da mu pomognu da na prihvatljiv način izrazi svoje emocije.