11 saveta za bezbednije korišćenje interneta

Draga deco, dragi roditelji, evo prilike da nešto zajedno naučimo!

1. Na internetu treba da se predstaviš nadimkom, ne otkrivajući svoje prave lične podatke. Nikada ne otkrivaj svoje pravo ime i prezime bez dopuštenja roditelja!

2. Samo na osnovu tvog imena i prezimena, o tebi se mogu saznati i drugi lični podaci, na primer, gde stanuješ, u koju školu ideš, broj telefona i slično.

3. Ne šalji i ne objavljuj svoje fotografije i fotografije svojih prijatelja. Jednom kada pošalješ ili objaviš fotografiju, nad njom više nemaš kontrolu i ne znaš šta se dalje s njom događa. Uz malo veštine i s osnovnim grafičkim programima moguće su razne fotomontaže koje mogu da neštete tebi, tvojim drugarima ili tvojoj porodici.

4. Ako neko na internetu od tebe zatraži da o vašem dopisivanju ne govoriš roditeljima, takva osoba ima skrivene namere i treba o tome da obavestiš roditelje, staratelje ili nastavnika.

5. Ako primiš e-mail od nepoznate osobe, takav e-mail obriši. On može da sadrži uznemirujuće sadržaje ili viruse koji mogu da oštete tvoj kompjuter ili mobilni telefon.

6. Ukoliko želiš uživo da upoznaš osobu koju već duže vreme poznaješ preko interneta, OBAVEZNO povedi roditelja ili drugu odraslu osobu koja brine o tebi. Na internetu se ljudi često lažno predstavljaju, zato je bitno da budeš oprezan/a.

7. Ako treba da se registruješ na nekoj web stranici, nikad to nemoj raditi bez znanja roditelja. Prilikom registracije se najčešće unose lični podaci, i radi tvoje sigurnosti roditelji treba da odluče koje lične podatke možeš otkriti.

8. Da bi se sigurno služili internetom, moramo biti informisani o mogućim opasnostima, treba o tome da razgovaramo sa roditeljima, stareteljima i nastavnicima.

9. Ako ti osoba koju već duže vreme poznaješ preko interneta, počne postavljati pitanja zbog kojih se osećaš nelagodno i uznemireno, OBAVEZNO o tome razgovaraj sa roditeljima, nastavnikom ili drugom odraslom osobom kojoj veruješ. Osoba koja te dovodi u nelagodnu situaciju, bez obzira koliko dugo se dopisujete, može biti neko ko se lažno predstavio i ko ima loše namjere.

10. Ukoliko se, dok surfuješ internetom, pojavi prozorčić s neprikladnim i uznemirujućim sadržajem, stranicu na kojoj se nalaziš odmah treba da napustiš.

11. Ako primiš uvredljive ili preteće e-mailove ili poruke, bilo preko sms-a, ili na Facebooku, Instagramu, Tik Toku ili Viberu, od nepoznatih osoba ili osoba koje koje poznaješ iz škole, ulice ili slično, nemoj se bojati, stideti ili ćutati i nadati se da će to proći. Takav vid uznemiravanja se zove zlostavljanje putem interneta! Na te poruke nemoj odgovarati, ali ih nemoj ni brisati jer u najgorim slučajevima mogu biti dokaz koji se prikazuje policiji.

Šta je takođe bitno? Da budeš fer.

  • Ne šalji zlonamerne poruke ili komentare. Pre nego što klikneš „Pošalji“ zapitaj se kako bi se ti osećao/la da primiš takvu poruku ili komentar.
  • Nemoj učestvovati  u anketama, raspravama i četovima koji nekog izruguju, ocrnjuju ili ogovaraju.
  • Ne snimaj i ne prosleđuj fotografije i snimke koje mogu druge dovesti u neugodnu situaciju, osramotiti ih ili izložiti ismevanju ili vređanju.

Izvor: Lukin portal za decu

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!