CRVENILO ILI ZAŠTO NIJE SMEŠNO KADA NEKOGA KINJIŠ

Piše: Marija Mišić

Ništa strašno. Tako je malo. Niko to ne vidi. Samo ja. Pokazujem na Tirov obraz: “Ti… ti… crveniš”

Sve je počelo kao sitnica. Devojčici je bilo smešno kada je videla svog druga iz razreda kako se crveni od stida na školskom igralištu. Svi su se smejali, ali jedan dečak je, čini se, malo preterao sa šalom. Ta, naizgled beznačajna, sitnica brzo je prerasla u veći problem nego što je iko mogao da zamisli.

Vršnjačko nasilje je fenomen koji se ne može zanemariti, a često se javlja u obliku sitnih provokacija koje se razvijaju u ozbiljnije probleme.
Devojčica je u početku mislila da je sve to samo šala, ali kako je vreme prolazilo, shvatila je da se situacija pogoršava. Nasilnik, koji je prvobitno delovao kao neko ko samo želi da se zabavi, počeo je da koristi svoj položaj moći da bi manipulisao i maltretirao dečaka. Ipak, njegova akcija je ostala bez reakcije – deca su se povukla i stala u odbranu dečaku sa crvenim obrazima.

Pitanje koje se nameće je: kako zaustaviti vršnjačko nasilje? Nasilje je problem i kod odraslih. Mnogi često osećaju nesigurnost i strah zbog mogućih posledica kada se suprotstave nasilniku. Strah od toga da će ih nasilnik uzeti na metu, ili da će se situacija dodatno pogoršati, može paralizovati njihov osećaj odgovornosti i sposobnost da reše problem. 

U ovom kontekstu, veoma je važno razviti strategije i alate koji će omogućiti deci da prepoznaju, razumeju i adekvatno reaguju na vršnjačko nasilje. Knjige i priče koje se bave ovim temama mogu igrati ključnu ulogu u obrazovanju i osnaživanju dece. Jedan takav primer je knjiga višestruko nagrađivanog pisca i ilustratora Jana de Kindera. Njegova kratka, ali izuzetno upečatljiva priča ne samo da zabavlja, već i edukuje decu o važnosti saosećanja i hrabrosti u suočavanju sa nasiljem.

Jan de Kinder koristi svoju umetnost i pisanje kako bi deci pružio alate za prepoznavanje i suočavanje sa vršnjačkim nasiljem. Priča podstiče decu da se ne boje da se suprotstave, da potraže pomoć kada im je potrebna i da pokažu saosećanje prema onima koji su u teškoj situaciji.
Kroz ilustrovane stranice, knjiga omogućava deci da vizualizuju i bolje razumeju situacije u kojima se nalaze. Ova knjiga pruža priliku deci da se poistovete sa likovima i njihovim izazovima i pomaže im da prepoznaju sopstvenu snagu i hrabrost, kao i važnost solidarnosti u borbi protiv nasilja.

Zadatak odraslih je da uče decu da budu hrabra, da se zauzmu za sebe i druge, i da se ne boje da potraže pomoć kada je to potrebno. Ako svi zajedno radimo na osnaživanju i obrazovanju dece mladih, možemo stvoriti bezbednije i pravednije okruženje za sve. Knjiga „Crvenilo ili zašto nije smešno kada nekoga kinjiš“ može biti odličan saveznik u tome i možete je poručiti klikom na link.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!