A biztonságos internethasználatról

Az internet része a mindennapi életünknek. Meg kell tanulnunk azt biztonságosan használni! Mindannyian felelősek vagyunk a tetteinkért, ahogy a való világban, úgy az interneten is!

A fentebb sorolt gondolatokat, felhívás értékű kéréseket április 11-én – Vajdaságban első ízben magyar nyelven – a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola száz 7. és 8. osztályos tanulójának tolmácsolták a szabadkai Tijana Jurić Alapítvány képviselői, akik a diákok részére a biztonságos internethasználatról tartottak képzést.

Tijana-klik-madjarski1

A 2015. június 2-án bejegyzett, szabadkai székhelyű Tijana Jurić Alapítvány munkatársainak nem az eheti képzésen való előadói részvétele volt az első bemutatkozása a Csáki tanulóinak. Az alapítvány, mely legfőbb feladatai sorában a gyermekek biztonsága érdekében kifejtett tevékenységet tartja nyilván első helyen, egy időben több projektumát is élteti. A Tijana Klikk tervezeten kívül Stop az embercsempészetnek elnevezéssel népszerűsítenek tartalmakat elsősorban középiskolások és felnőttek számára, Zijah Sokolović szerző és előadó jóvoltából Az erőszakra nincs mentség címmel színpadi produkció formájában is közelebb hozzák hallgatóságukhoz e témakört, továbbá, ahogy 2015 novemberében azt a Csáki iskola szerb tannnyelven tanuló diákjai is megtapasztalhatták: a biztonság témakörében is tartanak széleskörű edukatív előadást. Mint azt lapunknak és hallgatóságának a topolyai általános iskolában Igor Jurić, az alapítvány alapítója, a tragikus sorsú Tijana édesapja tomácsolta: a Tijana Jurić Alapítvány 2016-os évi főbb célkitűzései között szerepel a magyar nyelven való képzés kivitelezése, a gyermekek biztonságát elősegítő regionális és nemzetközi együttműködés fejlesztése, a büntetőeljárásról szóló törvény módosítása. Kiemelte: a jogszabályok változtatása, új mechanizmusok bevezetése szükségeltetik a fiatalkorúak magasabb fokú biztonsága érdekében.

A több mint egy éve éltetett Tijana Klikk-projektumot immár mintegy húsz kiskorúakat tömörítő közösség fogadta be, tartalmait első ízben magyar nyelven a topolyai iskola felsősei. Ahhoz hogy ez megvalósulhasson, és, hogy az alapítvány kezdeményezője célkitűzése, miszerint az összes vajdasági oktatási intézmény tanulói közösségéhez eljuthassanak ezen edukatív tartalmak, kiemelt jelentőséggel azokba az intézményekbe, ahol magyarul is folyik oktatás, szükséges volt az alapítvány tagjainak képzése, amelyben mindenekelőtt a szerbiai belügyminisztérium és az Astra szervezet szakemberei voltak együttműködő partnerek. A kézpésben résztvevő tagok sorában volt a Tijana Jurić Alapítvány igazgató bizottsági tagja, a Topolyán előadó Német Mihaela közgazdász is, aki munkatársával, Danijela Jurčakkal érkezett a helyszínre. Őket a diákok mellett Malacko Zorica, a Csáki Lajos iskola igazgatója és helyettese, Vojter Pulai Mónika is köszöntötte. Az utóbbi bevezető gondolatait a biztonságos internethasználatról tartott elődást megelőzően, a nagyszámú közönség is befoghatta. Tervezetten a 2015-2016-os tanévben a Csáki Lajos iskola tanulói- és munkaközössége látja még vendégül az alapítvány képviselőit. Készülnek színpadi produkciójuk bemutatásával és a jövőben a biztonságos internethasználatról való ismertető előadásuk tolmácsolásával az iskola fiatalabb felsős tanulói számára is.

Magyar SZÓ

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu