Kategorija:

Kucu je strah od odlaska lekaru

572 RSD

Kada je ujutro poželela da pozove svoje prijatelje da se igraju, jedna kuca samo je tiho zalajala. Njena mama je odmah shvatila da je boli grlo i rekla joj da moraju otići kod lekara.− Neću! Ne želim. Bojim se… − rekla je kuca i zavukla se u kućicu.Njena mama je ubrzo pronašla način da smiri i uteši svoju kucu, te su oni istoga dana posetili doktora. Na kraju je kuca čak shvatila da kod lekara uopšte nije tako strašno kao što je zamišljala.

3 na zalihama (can be backordered)

Dodatne informacije

Osećaj straha kod dece

Sva deca doživljavaju strah, te se to smatra normalnim u razvoju dece. Bez obzira na to čine li se odrasloj osobi detetovi strahovi realni ili ne, za dete su oni sasvim realni i na odraslima je da pronađu način kako da se dete ponovno oseća sigurno i zaštićeno uz njih. Kako se detetova mašta isprepliće s realnošću, naročito je važno da roditelj (i/ili druga odrasla osoba koja odgaja dete) pomogne detetu da se nosi sa strahom, da ga smiri, da mu pruži podršku uz pomoć fizičkoga kontakta i umirujućih reči.

Strah od dolaska doktoru – strah od nepoznatih situacija i osoba

Odlazak doktoru za dete predstavlja odlazak na neko novo i nepoznato mesto, gde treba komunicirati i sarađivati s novom i nepoznatom osobom. Da bi se dete moglo opustiti na nekom novom mestu i sarađivati s nekom novom osobom, potrebno mu je neko vreme i dodatna roditeljska podrška. U realnim uslovima detetu se ponekad ne može pružiti sve to vreme koje mu je potrebno da bi se opustilo i osećalo priajtno i da bi voljno sarađivalo. Upravo je zato važno dete pripremiti za odlazak doktoru ili na bilo koju novu situaciju.