Bezbedniji internet za decu i mlade sa intelektualnim poteškoćama

Posebno rizična grupa kada su u pitanju različiti vidovi zloupotreba, prevara i zlostavljanja putem interneta su osobe sa lakim intelektualnim teškoćama.

Pokazalo se da oni često teže razumeju uputstva za korišćenje društvenih mreža i drugih internet sadržaja, manje obraćaju pažnju na podešavanja privatnosti ili postavljaju nedovoljno sigurne i lako predvidive lozinke, što može da ih uvede u različite zamke i prevare na internetu.

Upravo zbog toga Fondacija Tijana Jurić i Udruženje ,,Na pola puta’’, uz podršku Unicredit Fondacije, započele su realizaciju projekta „Bezbednost svakog deteta je jednako važna“. Cilj ovog projekta je da kroz edukativne filmove, radionice za decu i mlade sa lakim intelektualnim teškoćama i predavanja za njihove roditelje, staratelje, vaspitače i druge osobe od poverenja učinimo internet okruženje bezbednijim i za njih.

,,Bezbednost dece i mladih sa intelektualnim teškoćama nažalost nije česta tema. Veoma mi je drago što smo uz pomoć Unicredit Fondacije uspeli da ukažemo i na taj problem. Planiramo  da kroz razne aktivnosti edukujemo društvo sa kakvim se bezbednosnim rizicima ova deca mogu suočiti usput nudeći  rešenja koja bi te rizike predupredila.’’ – kaže Igor Jurić.

Veoma je važno da se fokusiramo i na ovu decu, upravo zbog njihovih specifičnih načina shvatanja međuljudskih odnosa, netipičnih tumačenja ponašanja, gestova ili reči drugih ljudi. Naime, usled skromnijih kognitivnih kapaciteta, ali i manje učestalih emotivnih i socijalnih interakcija, kod osoba sa intelektualnim teškoćama je još izraženija prirodna, ljudska potreba za prihvatanjem i za dopadanjem, što vrlo lako može biti iskorišteno od strane internet predatora, pedofila i trgovaca ljudima.

Projekat smo započeli snimanjem edukativnih filmova u kojima su glavne uloge pripale osobama sa lakim intelektualnim teškoćama, korisnicima Udruženja ,,Na pola puta’’ iz Pančeva. Veliku podršku i pomoć dobili smo od Mašana Lekića i njegove ekipe, na čemu smo beskrajno zahvalni.

Izuzetno nam je zadovoljstvo i ponosni što smo uspeli da realizujemo ovu ideju.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu