Da li su video igre nepravedno na lošem glasu?

Video igre uglavnom prati loša reputacija. Roditelji ih posmatraju kao gubljenje vremena, ocenjuju ih kao previše nasilne i neki stručnjaci kažu da ih deca koriste kao beg od stvarnosti. U svim ovim tvrdanjama ima i istine, ali ne bi bilo loše da sagledamo ovu aktivnost iz drugog ugla!

Video igre mogu da budu korisne

Nije tajna da se svet video igara naglo proširio i popularizovao toliko da je ova aktivnost proglašena vidom sporta, i da se u svetu uveliko odigravaju gejming turniri  gde glavna nagrada premašuje cifru od 40 miliona dolara.

Bavljenjem ovom aktivnošću deca mogu da razviju i poboljšaju veštinu rešavanja problema, poboljšaju koordinaciju pokreta u kombinaciji ruku i očiju, video igre mogu podstaći brže donošenje odluka, a pritom su i dobar način da dete nauči koliko je važan timski rad. Ovo sve važi ukoliko je upotreba umerena, kontrolisana i bezbedna.

blank

Naš tim svakodnevno edukuje o bezbednoj upotrebi interneta i tehnologije. Evo nekoliko saveta:

Kako postići balans ako ste roditelj koji nikada nije igrao video igre i nije se susretao sa ovim svetom?

Interesujte se

Pitajte dete kako funkcioniše njihova omiljena igra. Koja je poenta – da li sakupljanje poena, pobeda u ratu, broj golova ili prestići vozača formule? Dete će se osećati važno ako vidi da se interesujete za nešto što je njemu bitno. Iskoristite ovu priliku da se zbližite i upoznate sa njegovim svetom. Suzdržite se od osuđujućih komentara – „ovo ti je bezveze!“ ili „ubijanje mi je grozno!“ U većini slučajeva igra nema nikakve veze sa stvarnošću, koliko god nasilna bila. Prisetite se da ste se i vi kao mali verovatno igrali „ratovanja“ i da to nije značilo da zaista želite takvo nešto van igre.

Mesto za igranje

Što je dete mlađe, to mesto za igranje treba da bude smešteno bliže vama. Dakle, postarajte se da do dvanaeste godine konzola ili kompjuter budu u zajedničkim prostorijama, popout dnevne sobe, gde ćete moći da kontrolišete koliko dugo je dete zaokupljeno igranjem.

Kupovina „ajtema“ (eng. Item)

Mnoge igre zahtevaju posebnu opremu koja će igraču omogućiti bržu i lakšu pobedu, i bolju poziciju u timu. Očekujte da će dete tražiti da ga podržite tako što će vas zamoliti da platite neki od ajtema. Razgovarajte sa detetom i ukoliko mu je to mnogo važno, predložite da umesto poklona za neki od praznika ili rođendan dobije taj dodatak u igri. Nemojte detetu davati karticu bez obzira koliko je kupovina brza, bezazlena ili jeftina, na taj možete da dovedete sebe, svoje podatke, bankovni račun i dete u opasnost.

Postavite pravila

Objasnite detetu da kao što igre imaju pravila, tako i korišćenje tehnologije treba da ima svoj set pravila i dozvola. Dogovorite se sa detetom šta se na internetu sme, a šta ne sme raditi. Na primer, deljenje ličnih podataka, imena škole ili kućne adrese je zabranjeno. Takođe, niko ne bi trebalo da zna naš mejl ili lozinku.

Nemojte se plašiti da pitate

Naš tim stručnjaka svakodnevno radi na ovoj temi, i svim drugim temama koje se tiču dece, njihovog svakodnevnog života, vaspitanja, učenja, slobodnog vremena i bezbednosti. Priključite nam se, učite zajedno sa nama, razmenjujte znanja i ideje sa drugima koji imaju više iskustva, i pitajte bilo šta ukoliko imate nedoumica. Tu smo za vas. Više na: https://clanarina.cnzd.rs/?share=true

Timea Kukla

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!