Dečiji Festival literarnog, likovnog i muzičkog stvaralaštva „Stih za Ogija“, „Bogdanovo pero“ i „Zlatne note“

Prvi dan Dečje nedelje u Vlasotincu otvoren je Festivalom dečjeg stvaralaštva u organizaciji kancelarije Centra za nestalu i zlostavljanu decu „Bezbedno dete“ u Vlasotincu.

Učesnici literarnog konkursa pisali su na zadate teme „Molim za pažnju“ i „Dobro je biti dobar“. Veliki broj učesnika dokazao je da je naš festival itekako značajan, a pristigli radovi svedočili su o samom kvalitetu festivala.

Deca iz svih krajeva Srbije nagrađena su posebnim diplomama u odnosu na uzrast i temu koju su odabrali. Afirmacija talentovane dece i ove godine, kao i u proteklih sedam, je dovela u Vlasotince najtalentovaniju decu od najmlađeg uzrasta do najstarijih učenika osnovne škole.

U kategoriji najmlađih učenika treće mesto za prozno stvaralaštvo pripalo je učenicama Marti Pešikan, OŠ „Nikola Tesla“, Beograd i Anđeli Greksi, OŠ “ Đura Jakšić“, Jelašnica. Druga nagrada , Srni Jović OŠ „Stefan Nemanja“, Niš, a prva nagrada pripala je učeniku OŠ „Dušan Radović“, iz Niša, talentovanom Antić Jovanu.

Među starijim osnovcima dobitnici nagrada za treće mesto su, Mlađan Mladenović, OŠ „8.oktobar“, Vlasotince, Relja Mijailović OŠ „Vasa Čarapić“, i Sergej Jović OŠ „Njegoš“, Niš. Druga nagrada pripala je Aleksi Vidakoviću i Maji Arsov OŠ „Vasa Čarapić“. Dobitnica prve nagrade za prozno stvaralaštvo pripala je Jovani Glidzić  učenici osmog razreda OŠ „Stefan Nemanja“ iz Niša.

Na temu „Dobro je biti dobar“, najbolji stvaraoci poetskih radova su: Nađa Penčić OŠ „Nikola Tesla“, Beograd, Srna Jović OŠ „Stefan Nemanja“ iz Niša. Druga nagrada u kategoriji mlađih osnovaca pripala je Antić Jovanu. Najbolji poetski rad poslala je Dunja Košuljandić iz Šida, OŠ „Sremski front“

Tri ravnopravne nagrade i treća nagrada starijim osnovcima pripale su: Bogdanu Stankoviću, Sofiji Nikolić i Vasiliju Nikoliću iz Vlasotinca OŠ „8.oktobar“, dve druge nagrade ravnopravno su podelile Maša Radović OŠ „Nikola Tesla“ Beograd i Dunja Dašić OŠ „Nikola Tesla“, Beograd. Najbolji poetski rad u ovoj kategoriji i prva nagrada pripala je Sergeju Joviću, učeniku osmog razreda OŠ “Njegoš“ iz Niša.

blank

Pohvaljen je veliki broj učenika, a posebno priznanje kao apsolutnom pobedniku festivala u obe kategorije „Zlatan stih za Ogija“ pripao  je Ingi Laćarac, učenici sedmog razreda  OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice.

Najbolji literarni stvaraoci pored diploma i nagrada dobili su najvrednije knjige Igora Kolarova, dar Jelene Kolarov, supruge prerano preminulog pisca.

„Ogijev zlatnik“ pripao je Ingi Laćarac.

Najbolji u kategoriji likovnih radova su Aleksandra Mitov, Una Gligorijević i Katarina Krstić. Zlatnik „Bogdanovo pero“ pripao je najmlađoj učesnici u ovoj kategoriji Uni Gligorijević.

Među etno pevačima posebno priznanje „Zlatne note“ pripalo je Sanji Stanković iz Leskovca.

Pisci koji su bili u žiriju ove godine su najeminentniji dečji stvaraoci Branko Stevanović, Stefan Tićmi i Duško Domanović. Svečana sala Kulturnog centra u Vlasotincu prvog oktobra bila je ispunjena talentovanom decom koja su iz svih krajeva prisustvovala svečanoj dodeli nagrada.

Sa ponosom možemo istaći da je i ove godine naš slogan „Kulturom protiv nasilja“ bio najvažniji segment što se moglo primetiti i čuti kao poruka svih učesnika. Festival je i ove godine podržan od strane Ministarstva kulture.

Deca su uživala u druženju sa piscima i u razgovoru sa Igorom Jurićem kome smo beskrajno zahvalni na podršci, trudu i zalaganju kako je istakao u svom govoru i predsednik opštine Vlasotince, Bratislav Petrović.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu