Edukacija o bezbednoj upotrebi interneta za osobe treće životne dobi

Krajem prošle godine Fondacija Tijana Jurić otpočela je realizaciju projekta „Sigurna starost“ čiji je osnovni cilj digitalno opismenjavanje osoba treće dobi. 

Nakon skoro tri godine kontinuiranog obučavanja dece, roditelja i prosvetnog kadra, Fondacija po prvi put edukuje osobe treće životne dobi.

– Osim što starije osobe smatramo izuzetno važnim delom populacije, javno dostupni podaci ukazuju nam da oni već koriste ili da pokazuju zainteresovanost za korišćenjem modernih tehnologija. Veliki broj starijih lica se, iz potrebe za komuniciranjem sa najbližima koji su udaljeni od njih često i van granica ove zemlje, ili jednostavno iz radoznalosti, priključio informatičkom dobu. Podaci agencije Ipsos stratedžik marketing pokazuju da 70 odsto starije populacije poseduje mobilni telefon, da 27 odsto njih bar povremeno koristi internet, dok osam odsto kaže da ima otvoren profil na društvenim mrežama. Iako su zainteresovani za korišćenje savremenih tehnologija i kanala komunikacije kakvi su Fejsbuk, Viber i Skajp, oni nemaju priliku gde da se obuče. Osim toga, većina njih ima unuke i mlade oko sebe koje bez adekvatnog znanja ne mogu da prate, niti da ih posavetuju o opasnostima koje vrebaju na internetu, kaže Igor Jurić, osnivač Fondacije, dodavši da su za prvu ciljnu grupu odabrani korisnici Dnevnog centra i kluba za starije „Stari grad 2“ koji radi u okviru Gerontološkog centra Beograd.

Dvadeset petoro učesnika projekta jednom nedeljno dolazi na radionice koje podrazumevaju teorijski, praktični i takmičarski deo.

Predavači Vlada Arsić i Sandra Jovanović značajan deo predavanja posvećuju rizicima na internetu, odnosno rizičnim sadržajima i kontaktima, elektronskom nasilju, mogućnostima prevencije i mehanizmima zaštite.

blank

Projekat koji će trajati devet meseci, podržalo je Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije, čiji su predstavnici danas posetili Dnevni centar „Stari grad 2“.

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokrenulo je programe obuka za penzionere u cilju podizanja nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija, u okviru Javnog konkursa za programe razvoja informacionog društva. Kao i svi ostali korisnici interneta, penzioneri nisu dovoljno informisani o novim trendovima u virtuelnom prostoru, kao ni o rizicima, odnosno mogućim zloupotrebama. Zbog toga su programi edukacije neophodni i njima, budući da prednosti upotrebe novih tehnologija, mogu da iskoriste samo pod uslovom da su zaštićeni i digitalno pismeni, rekla je državna sekretarka tog ministarstva Tatjana Matić prilikom posete današnjoj radionici.

blank

blank

blank

Suzana Mišić, direktorka Gerontološkog centra Beograd, istakla je veliku zainteresovanost korisnika Dnevnog centra i njihovu potrebu za radom na računaru i korišćenjem društvenih mreža.

– Pokušavamo da im na adekvatan način približimo informacione tehnologije i da pritom izdvojimo i damo šansu onim osobama koji su delom upoznati sa radom na računaru, da svoje snage unaprede i da se zaštite na internetu. Sve ono što smo do sada radili bilo je uz pomoć volontera, ljudi koji su ranije predavali informacione tehnologije ili bili programeri, a sada prvi put imamo organizovane radionice i stručne predavače. Vidim da im sve ovo prija i da su željni znanja, bez obzira što su u trećoj dobi, istakla je Mišić.

Đorđe Andrin (78) iz Beograda prijavio se za učešće u radionicama u nameri da ovlada korišćenjem aplikacija za komunikaciju i društvenim mrežama.

– Moj sin je u inostranstvu i najbolji način da komuniciramo je Skajp. Možemo da se vidimo, ispričamo…to mi mnogo znači. Imam svoj Fejsbuk, povezujem se sa ljudima. Cilj mi je da naučim kako se koristi Viber, želim da produbim svoje znanje. Danas ako ne koristite internet, niste više deo ovog sveta, kaže jedan od najstarijih učesnika projekta.

Svi učesnici će po završetku radionica dobiti i praktični priručnik koji će u svakom momentu moći da koriste kao podsetnik za pravilno i bezbedno korišćenje interneta.

blank

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!