Fondacija Tijana Jurić i Comtrade nagradili učesnike sa najviše znanja o internetu

Ljubica Ognjenović (1. mesto), Miloš Todosijević (2. mesto) i Leontina Vlasić (3. mesto) pokazali su najbolje znanje o korišćenju interneta i društvenih mreža u današnjem kvizu organizovanom povodom obeležavanja 7. februara, Dana sigurnijeg interneta.

Organizovanjem kviza, Fondacija Tijana Jurić koja se bavi sprečavanjem digitalnog nasilja i edukovanjem dece o bezbednoj upotrebi interneta, pridružila se organizacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koje su na isti način obeležile današnji dan.

internet

Cilj akcije bio je da se deca starosti do 15 godina kao najranjivija grupa internet korisnika, podstaknu na razmišljanje o sopstvenoj bezbednosti u virtuelnom svetu.

Kviz je bio dostupan deci i učenicima svih osnovnih škola na teritoriji Srbije od 9 do 19 časova.

Akciju je pomogla Kompanija Comtrade koja je obezbedila nagrade za troje učesnika koji su pokazali najbolje znanje o korišćenju interneta i društvenih mreža. Reč je o tablet računaru Tesla, prenosnom hard disku Tošiba i fleš memoriji Kingston od 64 megabajta.

Povodom Dana sigurnijeg interneta podsećamo i na podatke Nevladine organizacije „Save the children“ da gotovo 90 odsto dece uzrasta od 10 do 15 godina poseduje mobilni telefon, i da je većina njih spremna da ostavi svoje lične podatke na internetu, uključujući i adresu stanovanja. Istraživanja pokazuju da 90,5 odsto dece uzrasta od devet do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža – Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu. Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 posto dece obuhvaćene istraživanjem doživelo je pretnje na internetu tri ili više puta.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!