Fondacija Tijana Jurić i „Blic“ predali 158.460 potpisa građana Skupštini Srbije

Osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić danas je, zajedno sa Predragom Mihailovićem, glavnim i odgovornim urednikom „Blica“, Skupštini Srbije predao tačno 158.460 potpisa građana za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece.

– Moram da naglasim da je ovo samo početak, prvo poluvreme je odrađeno i sada čekamo reakciju Parlamenta i narodnih poslanika. Siguran sam da ne sme da se zažmuri na volju građana i želju da se naša deca zaštite na jedan bolji način. Na način koji omogućava da mi, roditelji, možemo mirnije da spavamo ako nam dete možda kasni iz grada – rekao je Jurić danas, nakon predatih potpisa.

fondacija tijana juric_091117_RAS foto Vesna Lalic_02 (2)

On je takođe naglasio da je potpuno siguran u podršku Parlamenta, kao i da veruje da će izmena Krivičnog zakonika vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru.

Fondacija i „Blic“ su 3. maja predali predlog izmene Krivičnog zakonika koji podrazumeva uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike teških krivičnih dela, kakva su ubistva deteta, maloletnika ili trudne žene.

– Ja sam još tada rekao da nećemo čekati u nedogled i rok je i bio 15. septembar, kada smo i rekli kad započinjemo prikupljanje potpisa. Naravno, to što je predlog ušao u Skupštinu, ne znači mora biti i usvojen, ali s obzirom na to koliko je ljudi odreagovalo na ovu akciju, smatram da ne smemo da zažmurimo na volju građana – rekao je Jurić.

On je izrazio i svoju zahvalnost „Blicu“, kao mediju koji je stao uz Fondaciju.

fondacija tijana juric_091117_RAS foto Vesna Lalic_02 (4)

Mihailović: Čast nam je da pomognemo inicijativi

– Čast nam je da pomognemo toj inicijativi. Kao medijska kuća, smatramo da smo društveno odgovorni da doprinesemo bezbednosti dece i trudnica, i verujemo da oštrije kazne mogu da suzbiju zločine kojih smo bili svedoci. Naši novinari i kolege bezrezervno su podržali akciji i potpisali peticiju u nadi da će ova inicijativa zaživeti kroz zakon – rekao je Predrag Mihailović, glavni i odgovorni urednik „Blica“.

fondacija tijana juric_091117_RAS foto Vesna Lalic_02 (1)

Akcija prikupljanja potpisa je održana u više od 40 gradova u Srbiji od 23. do 29. oktobra. Broj prikupljenih potpisa višestruko je premašio 30.000 neophodnih za ulazak u skupštinsku proceduru. Građani su se tako ujedinili u stavu da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece nije dovoljna, te da je došlo vreme za promene.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu