„Glas anđela“ Ivoni Damjanović, Bajmok u znaku tradicionalne muzike

Ivona Damjanović (14) iz Sombora pobednica je takmičenja dece u etno pevanju održanog juče u okviru drugog Festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“.

festival-glas-andjela-pobednica

Centralnom delu festivala u kom su deca takmičari pokazala svoje sjajne glasovne mogućnosti, prethodilo je obraćanje ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je prisutnima rekao da „imamo obavezu da svakog dana učinimo nešto, kako bismo izgradili onakav svet kakav je videla Tijana“.

-Ovaj festival za mene ima posebno značenje. Ja uvek ovde dolazim kao Nebojša Stefanović zato što ću to biti i posle svih funkcija, a veza koju imam sa Tijaninom porodicom daleko prevazilazi svaku politiku i funkciju. Ovo je preraslo u nešto veličanstveno i to je poruka svim ljudima da moramo da se borimo za drugačiju Srbiju, da imamo obavezu da se borimo za nešto što će nam svima doneti neko lepše sutra, nešto čemu ćemo se radovati, i da učimo decu pravim vrednostima, veštinama, kako da pobeđuju i da se raduju svemu onome čemu se i Tijana radovala. Mislim da je ovaj festival najbolja poruka ljudima da shvate da nemamo pravo da ništa ne preduzmemo, istakao je ministar.

festival-glas-andjela-ministar-stefanovic1

Festivalu u Bajmoku prisustvovali su ambasador Belgije u Srbiji Leo Daes, sekretar ambasade Australije Maris Tebekis, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, i predstavnici nekoliko gradova i opština u Vojvodini.

festival-glas-andjela

Proslavljeni glumac Predrag Miki Manojlović publici se predstavio interpretacijom poeme francuskog pesnika Šarla Pegija „Smrt nije ništa“. Pažljivo prateći program i nastup dece takmičara, Manojlović se osvrnuo na važnost ove jedinstvene manifestacije.

-Ovaj festival se održava drugu godinu zaredom, ali nema pomoć institucija. Želeo da istaknem da ova plemenita ideja sa ovako velikim učesnicima, zaslužuje institucionalnu podršku, rekao je glumac.

Događaj su muzikom i pesmom ulepšali Narodni orkestar pod upravom Vlade Panovića koji je pratio pevače Danicu Krstić i Nemanju Guzijana, i Gradski narodni orkestar „Spomenar“ koji je pratio deset takmičarki, devojčica do 16 godina starosti. Žiri u sastavu etnomuzikologa i vokalnog pedagoga Bojane Nikolić, etnomuzikologa saradnika Anite Krempatić i šefa katedre za etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dr Dimitrije Golemović, ocenili su da su ove godine sve takmičarke pored izvrsnih glasovnih mogućnosti i muzičkog talenta, pokazali jednu drugu stranu kulture i društva. Tako su se u društvu šesnaestogodišnje pobednice Ivone Damjanović našle i Anđela Tasić koja je osvojila drugo mesto i Marija Ratkov kojoj je pripala treća nagrada 2. Festivala „Glas anđela-Tijana Jurić“.

festival-glas-andjela-danica-krstic

U ime Fondacije Tijana Jurić pobednici je uručeno priznanje „Glas anđela“ koje je izradila Radionica „Vitraži Ganić“, pokloni u vidu ručnih radova, i dve vredne nagrade – godišnja stipendija od 54.000 dinara koju je obezbedila banka Societe generale i nagradno putovanje u Banju Vrujci za celu porodicu koje je darovao generalni sponzor festivala, kopmanija „Voda Voda“.

Jednogodišnja stipendija besplatnog školovanja u Školi tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić dodeljena je takmičarki Anji Mihajlović. Fondacija je ovom prilikom uručila i zahvalnice za doprinos razvoju fondacije i sigurnijoj budućnosti dece piscu Vladi Arsiću za učešće u tribini „Ukradena bezbednost“, Biljani Grujić za edukacije o bezbednoj upotrebi interneta, Iliji Jovanovu za sadnju rjabine širom zemlje kao uspomenu na Tijanu, OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Zrenjanina koja je muzičkom kabinetu dala naziv „Tijana Jurić“ i porodici Pavlović za svesrdnu podršku aktivnostima fondacije.

festival-glas-andjela-bajmok

Trećeg dana na bini u Bajmoku, nakon nastupa lokalnog benda „In progress“, nastupiće Tijana Bogićević, Aleksa Jelić i Mark Robertson. Ulaz je besplatan za sve posetioce.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu