Izrečena prva doživotna kazna zatvora od uvođenja „Tijaninog zakona“ u Srbiji
Dozivotni zatvor za uvice dece

Danas je višestrukom povratniku Ninoslavu Jovanoviću iz Malče za otmicu i zlostavljanje 12-godišnjakinje Viši sud u Nišu izrekao najstrožu kaznu – doživotnu robiju. Ovo je prvi slučaj izrečene doživotne kazne otkako je ovaj zakon usvojen.

1. decembra 2019. godine, uvedena je nova vrsta krivične sankcije – doživotni zatvor, na inicijativu Fondacije „Tijana Jurić“. Inicijativa za uvođenje doživotne robije pokrenuta je 2017. godine. Od predatog predloga za izmenu zakona i nakon više od 160.000 prikupljenih potpisa građana prošlo je tri godine, a onda se 2019. borba konačno isplatila.

Izglasan je ,,Tijanin zakon“ kojim bi ubica deteta, počinilac obljube nad nemoćnim licem, trudnom ženom ili detetom sa smrtnim ishodom – bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta.

„Ovo je na neki način pobeda građana koji su se udružili oko jedne ideje – da se zaštite deca.’’ – rekao je Igor Jurić i dodao da će se značaj ovog Zakona uvideti u godinama koje dolaze.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu