Kako Covid 19 i izolacija utiču na vas i vašu decu

Skoro svaki aspekt života današnje dece je infiltriran tehnologijom. Zbog novonastale situacije sa virusom Covid 19, predviđa se da će upotreba tehnologije biti duplo veća nego inače.

Kako prekomerena izloženost tehnologiji utiče na SAN?

Neprekidno izlaganje informacijama, slikama i zvukovima održava mozak u stanju stalne stimulacije. Upravo konstantna stimulacija direktno utiče na spavanje vašeg deteta. Kako? Deci je sve teže da zaspu, jer im je mozak preopterećen usvojenim informacijama kojima treba vremena da se procesuiraju.

Televizija, laptop, tableti i pametni telefoni imaju displeje koji emituju plavu svetlost koja deluje kao stimulans mozga, pa korišćenje tehnike neposredno pre spavanja može da utiče na sposobnost deteta da brzo i lako zaspi.

Da bi umanjili nervozu deteta i problem sa spavanjem, preporučuje se da osmislite neku vrstu pravila ili rituala koji bi podrazumevao da korišćenje tehnologije 2 sata pre spavanja nije dozvoljeno. Ova pauza će omogućiti detetu da pre spavanja ‘svari’ informacije kojima je tog dana bilo izloženo i da nesmetano i lako zaspi.

Kako prekomerena izloženost tehnologiji utiče na SOCIJALIZACIJU i KOMUNIKACIJU?

Studija UCLA (University of California at Los Angeles) iz 2014. godine dokazala je da deca gube saosećanje i sposobnost da prepoznaju i iskažu emocije zbog prevelike izloženosti ekranima. Šta ovo znači? Deca gube ljudskost i ne umeju da iskažu šta žele što dovodi do agresije i sveopšteg osećaja neshvaćenosti.

Pomoći ćete svom detetu tako što ćete mu obezbediti i organizovati aktivnosti koje će provesti sa ljudima, uz komunikaciju licem u lice, jer je ona od presudnog značaja za pravilan razvoj ličnosti.

Šta je rešenje?

Važno je naglasiti da tehnologija nije loša stvar, već alat koji može mnogo da nam pomogne, samo treba pažljivo da rukujemo njime.

1. Pre svega, bitno je da roditelji smanje vreme koje provode ispred ekrana, a zatim da se potrude da deca usvoje taj model. Na primer:

Jedan dugometražni crtani dnevno, a posle toga razgovor o temi i likovima iz crtanog filma u skladu sa godinama deteta, a zatim crtanje i bojenje likova ili scena iz crtanog filma.

blank

2. Posvetite jedan deo dana razgovoru sa detetom o tome šta radi na internetu, sa kime komunicira i šta je to toliko posebno u toj igrici, aplikaciji ili seriji.

Na ovaj način deca stiču poverenje u vas i biće spremnija da vam se povere ukoliko su sigurna da ćete razumeti o čemu priča i šta ga muči.

3. Uvedite vreme kada uređaji apsolutno nisu dozvoljeni, na primer za vreme obroka ili za vreme porodičnih okupljanja.

Pošto je trenutno izlazak napolje ili odlazak na trening nemoguć, ohrabrite dete da svoj hobi praktikuje i kod kuće. Loptanje u dvorištu, crtanje, trčanje ili sviranje podstaći će dečiju kreativnost, sposobnost organizacije i osnažiti volju. Sve ovo je ključni deo zdrave ličnosti.

4. Ukoliko već provodite više vremena ispred ekrana nego inače, potrudite se da i vi i deca konzumirate korisne, edukativne sadržaje.

– Možete zajedno učiti zastave zemalja, glavne gradove ili kartu sveta.

– Možete na internetu pronaći dokumentarce o drevnim civilizacijama i njihovom načinu života.

– Na youtube.com mogu se pronaći razni hemijski eksperimenti koji se mogu ponoviti kod kuće, bez bilo kakvog rizika.

– Na internetu postoje razne igrice koje učesnicima zadaju zadatak da ponove plesne pokrete. Možete organizovati malo takmičenje u dnevnoj sobi.

– Takođe, postoji mnoštvo sajtova koji na slikovit način objašnjavaju zašto su pojedine namirnice zdrave i šta se od njih može pripremiti, odaberite jednostavan recept za vaše najmlađe i pripremite nešto zajedno.

– Aplikacije za učenje jezika mogu da budu korisne i za vas i za vašu decu, odaberite jednu od njih i svaki dan sa decom naučite 10 novih reči.

Iako je situacija u državi trenutno komplikovana to ne sme da dovede do toga da dom izgubi status ličnog raja i utočišta. Obećajte sebi i partneru da ćete nervozu i strepnju ostaviti ispred vrata i da ćete se potruditi da zajedno sa decom svu negativnu energiju pretvorite u lepe uspomene.

Timea Kukla

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu