Kako možemo smanjiti rizik od zlostavljanja?

Svima se verovatno dogodilo da se ogluše na zlostavljanje, da misle da će proći ili da nije tako strašno kao što se čini. Ovo je problem na kojem treba da radimo, jer za nasilje nikada nema opravdanja. Pogotovo je bitno da naučimo našu decu da se odbrane, da znaju kome mogu da veruju i da imaju empatije kako ne bi naudili svojim vršnjacima.

Šta je tim ’baci pet’?

Tim ’baci pet’ je taktika da decu do 6 godina naučimo da nabroje 5 ljudi kojima veruju i kojima bi otkrili sve svoje tajne. Objasnite detetu da ako se ikada dogodi nešto neobično zbog čega su nervozni, uplašeni ili im je neprijatno, uvek mogu to da otkriju svom specijalnom timu. Naučite ga da nabroji mamu, tatu i druge osobe od poverenja, a onda ’bacite pet’. Na ovaj zabavan način, kroz igru učimo dete da uvek ima kome da se otvori.

Šta roditelji treba da znaju?

Ukoliko od deteta čujete da im je odrasla osoba rekla neku od sledećih rečenica, ili nešto tome slično, imate razloga za brigu.

  • ,,Ovo je naša mala tajna, mama i tata ne treba da znaju.’’
  • ,,Bićemo u nevolji ako kažeš nekome šta smo radili.’’
  • ,,Moraš mi dozvoliti da te diram, veruj mi.’’
  • ,,Nemoj nikome reći da smo radili ovo.’’

Ako vam se deca povere potrudite se da ostanete sabrani kako im ne bi stvorili osećaj krivice, straha ili sramote. Ovo je jako bitno kako bi dete i ubuduće nastavilo da se poverava.

Ne znači – ,,NE’’, a ne – ,,ubedi me’’.

Kako bi smanjili rizik od toga da vaše dete sutra bude žrtva zlostavljanja počnite da radite na postavljanju i poštovanju granica. Krenite od jednostavnih stvari sa pitanjima da li im se jede voće, da li bi danas obukli zelenu jaknu i tome slično. Ako dete odbije, naglas potvrdite njegovo NE. ,,U redu, vidim da ti se danas ne nosi ta jakna, hajde da odaberemo neku drugu.’’

Ukoliko dete ne želi da zagrli vaspitačicu na kraju dana u obdaništu, nemojte ga prisiljavati da to uradi. Takođe, ako dete odbija da poljubi baku, da ga golicate, mazite i slično, poštujte detetovu odluku. Tako ga učite da ne mora da se pokori željama odraslih, pogotovo kada je reč o njegovom telu. ,,Zagrli baku, hajde, hajde, baka će plakati!’’ neka zameni ,,Da li bi zagrlio baku?’’ Ako dete odbije, podržite ga i predložite nešto što ne uključuje fizički dodir, kao na primer ,,Hajde da mahnemo baki pa-pa!’’

Dakle, poštovanje granica pomaže detetu da shvati da njegovo NE ima težinu i značaj. Ukoliko ikada dođe do toga da neko pokuša da ga navede da pristane na nešto što mu ne prija, dete koje zna granice i ne boji se da kaže NE jasno i glasno smanjuje šanse da bude zlostavljano.

Ovo je tema koja u roditeljstvu treba da bude aktuelna od početka detetovog života, pa sve do 18 godine kada je ono sposobno da odlučuje samo za sebe. Mala deca su podložnija pritisku potencijalnog zlostavljača zbog naivnosti, dok starija deca mogu da budu žrtve iz straha, nesigurnosti ili neznanja. Bitno je da kao roditelji ohrabrimo decu da stanu iza svojih reči, upozorimo ih na opasnosti koje vrebaju i ponudimo im sve alate koji će im pomoći da izbegnu bilo koju vrstu zlostavljanja.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!