Ko su onlajn uhode i šta uraditi ako ste njihova žrtva

Stalker je termin preuzet iz engleskog jezika, koristi se sve češće, a podrazumeva osobu koja uhodi. Međutim, prebacivanjem većeg dela života u virtuelni svet termin stalker proširio je svoje značenje – postao je veća pretnja i neko koga treba da se čuvamo kako u stvarnom, tako i u onlajn okruženju.

Šta je (sajber) stalkovanje?

Uhođenje, odnosno onlajn uhođenje, može imati mnogo različitih oblika, ali u najširem smislu to je vrebanje ili uznemiravanje koje se odvija putem društvenih mreža. Ova vrsta aktivnosti se planira i traje duži vremenski period.

Nekada je bilo mnogo teže doći do informacija gde neko radi, gde izlazi, u koju školu ide, koji mu je broj telefona ili banka. Danas imamo tendenciju da te informacije delimo čak i dobrovoljno, bez da nas neko na to prisiljava.

Slučajevi sajberstalkovanja mogu početi kao naizgled bezazlene interakcije. Ponekad, posebno na početku, nekoliko čudnih ili možda neprijatnih poruka može čak da vas zabavi. Međutim, kada poruke postanu češće, duže, kada počnu da vas pritiskaju, to postaje zastrašujuće.

Stalkeri su poznati po tome da ih ignorisanje motiviše da se još više ’potrude’. Ukoliko ih blokirate ili im ne odgovarate, oni će jednu te istu poruku slati i po 30 puta na dan i kreirati bezbroj novih naloga kako bi došli do vas. Za njih ne postoji granica. Ignorisanje ih može čak dovesti do toga da kontaktiraju vašu porodicu i prijatelje i da se kod njih raspituju za vas.

Treba naglasiti da se stalkovanje nekada ne odvija kroz direktnu komunikaciju. Stalkeri mogu da uhode žrtve bez njihovog znanja prikupljajući informacije za zločine poput organizovane pljačke ili krađe identiteta.

Ciljevi stalkera i sajberstalkera, ili uhoda su da vas prikupljenim informacijama uceni, privuče sebi, opljačka, ošteti, pridobije, uhvati u zamku ili natera da iz straha radite ono što on poželi.

Šta uraditi ako ste žrtva stalkera?

 • Blokirati osobu

Blokiranje može sprečiti osobu da dođe da vas. Nisu sve uhode do te mere opsesivne da imaju po nekoliko profila. Ukoliko vam se ipak jave sa novog profila, ne odgovarajte. Blokirajte svaki profil.

 • Prijaviti profil stalkera platformi na kojoj se nalazite – Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok…

Klikom na ’report’ možete prijaviti profil osobe koja vas uznemirava, a potom označiti neku od ponuđenih opcija o kakvom se uznemiravanju radi. Sledeći korak je procena vaše prijave od strane platforma, a potom eliminisanje profila predatora bez upozorenja.

 • Skrinšotovati poruke, pretnje, uznemiravajući sadržaj

Uznemiravanje zna da se nastavi i nakon što preduzmete sve što je u vašoj moći da ga sprečite. Važno je da fotografišete poruke i ostali materijal koji vam je osoba poslala kako biste imali dokaze za uznemiravanje.

 • Sačuvati link do profila

Skrinšot profila može da izgubi na značaju ako osoba promeni ime/nadimak na profilu. Zato obavezno sačuvajte link profila koji se ne menja.

 • Prijaviti policiji

Poslednji korak je prijava policiji. Njima prilažete sve prikupljene dokaze uznemiravanja.

Kako smanjiti šanse da budete žrtve stalkera?

 • Neka vam profili budu privatni.
 • U prijatelje dodajte samo ljude koje zaista znate u stvarnom životu.
 • Kada delite informacije o sebi i svom životu uvek dva puta razmislite kako one mogu biti upotrebljene protiv vas.
 • Obratite pažnju na podešavanja – ko sve može da vas kontaktira, ko sve može da vam piše, ko sve može da vidi vaše fotografije.
 • Uvek kada možete birajte nadimak ili pseudonim umesto pravog imena.
 • Izbegavajte da tagujete lokaciju na kojoj se trenutno nalazite.
 • Broj telefona, email adresu, adresu kuće ili stana kao i broj telefona nemojte ostavljati nigde na internetu. Sve što se jednom postavi na internet na njemu ostaje zauvek.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!