„Krivac je tamo negde“ – predstava o nasilju koja je dotakla svest dece

Nedavno su pred subotičkom publikom izveli predstavu „Krivac je tamo negde“ energično, uverljivo, prožeto mnoštvom emocija – Aleksandra Veljković i Uroš Milojević. Mladi glumci koje je Fondacija Tijana Jurić odabrala i angažovala za potrebe adaptacije edukativne predstave, vrlo su odgovorno shvatili zadatak pred sobom.

Naviknuti na pozorišne daske, sada su imali zadatak da se prilagode igri u jednoj intimnijoj atmosferi, u većini slučajeva školskim učionicama, sa minimalnom scenografijom koju čine dve stolice.

Predstava „Krivac je tamo negde“ rađena je namenski, za potrebe edukacije dece i mladih uzrasta od 13 do 17 godina. Scenario i režija povereni su glumcu Narodnog pozorišta u Subotici, Vladimiru Grbiću.

Polazna osnova za izradu edukativne predstave bio je porast slučajeva nasilja u porodici i školi, odnosno nasilja nad decom i nasilja među decom. Cilj predstave je da u deci probudi pitanje odgovornosti za sopstvene postupke, ali i odnos prema tuđim postupcima, pre svega nasilnim. U saradnji sa psihologom, režiser i scenarista Vladimir Grbić pronašao je pravi način da dopre do svesti mladih. Tokom 45 minuta koliko predstava traje, prikazan je dan dvoje tinejdžera, prožet nasilnim situacijama, sukobima, postavljanjem pitanja krivice i odgovornosti. Pouka predstave leži u samom njenom nazivu te upućuje da u današnje vreme, više nego ikad, postoji utisak da je uvek neko drugi kriv.

-Nikada pre se nisam bavio pisanjem tekstova, sve do momenta kada mi je Igor Jurić predložio da osmislim jednu predstavu koja bi bila deo stalnog preventivno-edukativnog programa za decu Fondacije Tijana Jurić. Razmišljao sam dugo o temi nasilja, i shvatio ulogu i pitanje odgovornosti svih nas koji stojimo i posmatramo, a pritom neadekvatno reagujemo. Nije mi bilo zanimljivo da napišem tekst o huliganima koji se tuku, nego da se približimo publici, da probamo da razumemo zbog čega se pojedinci u društvu tako ponašaju i ono što je najvažnije, da uvidimo da se nasilje dešava i onda kada toga nismo svesni. Već posle prvog izvođenja bio sam zadovoljan reakcijom dece. Na ono što je bilo duhovito – oni su se smejali, ono što je bilo tragično – rasplakalo ih je, a interesantno je da su u nekim momentima za koje sam mislio da su ima manje zanimljivi, pričali među sobom. Kada sam kasnije razgovarao sa stručnim ljudma iz oblasti socijalne zaštite dece, protumačeno mi je da oni nisu pričali međusobno jer im je bilo dosadno, vće zato što je tema previše bolna, i da su tako tražili način da je najbolje podnesu. I taj momenat je pokazatelj stanja u društvu, kaže režiser i scenarista Vladimir Grbić.

Vladimir Grbić

PREDSTAVA DOPRINOSI EDUKACIJI DECE ALI I ODRASLIH

Tokom predstave glumci ostvaruju interakciju sa učenicima od čije reakcije zavisi dalji tok predstave.

blank
blank

-Dok izvodimo predstavu jasno se vidi reakcija dece, ko, koga i kako gleda, ko se oseća prozvanim da je nasilnik, a ko se oseća prozvanim da trpi nasilje. Treba da budemo svesni koje sve vrste nasilja postoje, i šta sve spada pod nasilje jer je moguće da nismo ni svesni da smo možda i sami nekad nasilni. Verbalno nasilje jed svuda oko nas, na njega smo navikli, postoji oduvek, ali ga retko ko smatra nasiljem, sve to prolazi kao duhovita stvar, a ustvari ostavlja duboke tragove. Zato ova predstava i njoj slične služe upravo tome – da osveste, da razbiju te neke moduse o činjenju nasilja i podnošenju istog, i da tako naučimo da prepoznajemo i da se borimo protiv nasilja. Da ne zatvaramo oči, da se ne pravimo da to nije naš problem, da ne prijavljujemo komšiju ako pušta glasnu muziku, a da nas se ne tiče onda kada tuče ženu… Predstava „Krivac je tamo negde“ daje odgovore na to šta je dobro a šta nije, doprinosi osvešćivanju i edukaciji, ne samo dece, već i odraslih, istakla je glumica Aleksandra Veljković.

ULOGA POZORIŠTA VAŽNA ZA DRUŠTVO

– Nije nam prvo iskustvo da igramo u ovakvim predstavama, kaže glumac Uroš Milojević. – Aleksandra i ja se rado odazivamo ovakvim pozivima gde pozorište odgovara važna životna pitanja. Veoma je važna ta neformalna edukacija adolescenata, a ova predstava se igra u okviru škole, u učionici, odnosno na njihovom terenu. Predstava može promeniti dosta toga, jer daje odgovore o tome šta je sve nasilje i u kojim oblicima ono postoji.

Predstava „Krivac je tamo negde“ u narednom periodu izvodiće se u osnovnim i srednjim školama širom Srbije.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!