Lideri G7 se obavezuju da će zaustaviti seksualno zlostavljanje dece

Lideri G7 su se kolektivno obavezali da će zaustaviti globalnu pošast – seksualno zlostavljanje dece na 48. samitu G7. Ovo je istorijski trenutak kada je problem seksualnog nasilja nad decom stavljen ovako visoko na globalni dnevni red.

“Obavezujemo se da ćemo pojačati našu borbu protiv trgovine ljudima i naše napore da sprečimo i borimo se protiv seksualnog zlostavljanja i eksploatacije dece na globalnom nivou, kako onlajn tako i oflajn.”

pisalo je u zvaničnom saopštenju 48. samita G7

Saopštenje lidera G7 obavezuje ministre unutrašnjih poslova da ubrzaju implementaciju prošlogodišnjih revolucionarnih obaveza o seksualnoj eksploataciji i zlostavljanju dece pod predsedništvom G7 Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući podršku Globalnom partnerstvu i Fondu za zaustavljanje nasilja nad decom.

Seksualno nasilje u nad decom je tiha epidemija koja nastavlja da pogađa dečake i devojčice širom sveta. Ovog marta, oformljena je “grupa preživelih” (osobe koje su pretrpele seksualno i drugo zlostavljanje) sa ciljem da se o ovom problemu progovori. Želja pokreta je da žrtve iskoriste svoje glasove i iskustva kako bi pomogle u stvaranju sigurnijeg sveta u kojem nijedno dete neće prolaziti kroz ono kroz šta su prošli oni.

Grupu su nazvali Pokret Hrabrih – a okupili su se pod sloganom da su globalni zagovarački pokret posvećen okončanju seksualnog nasilja nad decom. Oni preduzimaju akcije za uvođenje i usvajanje transformacionih zakona, programa i politika na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Među svojim naporima da donese trajne promene za decu, Pokret Hrabrih pozvao je lidere G7 da preduzmu hitne mere u cilju prevencije i donošenja presuda kako bi se okončalo seksualno nasilje nad decom.

Njihovi zahtevi za globalne lidere su, između ostalog, bili i:

  • Obezbediti milijardu dolara za Globalno partnerstvo i Fond za okončanje nasilja nad decom.
  • Oformiti i sprovesti programe prevencije, lečenja i uspostavljanja pravde u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.
  • Posvetiti se zakonima o enkripciji, deljenju i prkupljanju podataka o deci zasnovanim na pravima deteta kako biste osigurali bezbedniji digitalni svet za svako dete.
  • Osnovati Savet žrtava koje su doživele seksualno i drugu vrstu zlostavljanja kao savetodavni odbor koji će pomoći u informisanju politike G7.
  • Razviti i implementirati nacionalne akcione planove i strategije za okončanje seksualnog nasilja nad decom.

Peticiju Pokreta Hrabrih, koju predvodi 9 žrtava koje su preživele zlostavljanje, koja poziva lidere G7 da usvoje gorepomenute zahteve, potpisalo je više od 72.000 ljudi.

izvor: https://www.end-violence.org/articles/g7-leaders-commit-action-end-childhood-sexual-violence

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu