Odgovor na problem vršnjačkog nasilja u Srbiji

Prema rezultatima ankete koju je sprovela služba zaštitnika građana među đacima u Srbiji, ukupno 88 odsto anketiranih osnovaca izjavilo je da je imalo neposredno ili posredno iskustvo sa vršnjačkim nasiljem, a isto je izjavilo 60 odsto srednjoškolaca. Zabrinjavajuć podatak je i da je od 2013. godine do sredine 2018. godine u Srbiji zabeleženo 50 slučajeva ubistava čiji su počinioci maloletnici.

Ovakva statistika ukazuje da je problem maloletničkog i vršnjačkog nasilja u Srbiji eskalirao, i da nam je što pre potreban program koji bi se bavio kako prevencijom, tako i suzbijanjem nasilja, pogotovo onog koje se dešava među decom.

Obzirom da je Novi Sad jedini grad u Srbiji koji ima Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, njega smo izabrali kao primer dobre prakse, odnosno kao instituciju koja će svojim primerom da motiviše i upozna sa svojim radom još tri lokalne samouprave u Srbiji, sa krajnjim ciljem da i one osnuju Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, u svojim mestima i krenu da rade na izmeni zabrinjavajuće statistike koja se tiče vršnjačkog nasilja.

Sastanak sa predstavnicima Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u srednjim i osnovnim školama u Novom Sadu

Tim povodom, Fondacija Tijana Jurić održala je inicijalne sastanke pre svega sa Koordinacioni telom za borbu protiv nasilja u srednjim i osnovnim školama u Novom Sadu, a potom sa donosiocima odluka grada Aranđelovca, Vlasotinca i Subotice.

blank
Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović i predstavnici udruženja Aranđelovčani i Aranđelovčanke
blank
Udruženje Bezbedno dete, predstavnici MUP Vlasotince, predsednik opštine Bratislav Petrović i predstavnici škola
blank
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, član Gradskog veća za rad i socijalna pitanja Ilija Đukanović i Sekretar za društvene delatnosti Jasmina Stevanović

Cilj Fondacije Tijana Jurić je da održi još najmanje šest ovakvih sastanaka na kojima će Koordinaciono telo u Novom Sadu prezentovati svoj rad, a prilikom kojih će predstavnici tri lokalne uprave dobiti odgovore na sva pitanja i nedoumice vezane za proces formiranja ovakvog tela i njegovog funkcionisanja kasnije.

Kako bi se u dijalog o rešavanju problema vršnjačkog nasilja uključili svi neizostavni akteri, Fondacija će održati i javne debate u svakom od tri odabrana grada, u vidu okruglih stolova, koji će okupiti sve zainteresovane strane: predstavnike opštinskih vlasti ali i drugih partija koje čine Skupštinu opštine, predstavnike roditelja, dece i mladih, centara za socijalni rad, osnovnih i srednjih škola, zdravstvenih ustanova, policije, tužilaštva, organizacija civilnog društva, kancelarija za mlade, lokalnih medija i dr.

Organizovanje Okruglog stola bi trebalo da omogući dijalog i razmenu znanja i iskustava, sa ciljem izmena u javnim politikama, koje će obezbediti bolju saradnju i učestaliju komunikaciju obrazovnih ustanova sa lokalnim vlastima, i drugim lokalnim institucijama koje mogu da pospeše efikasnost suzbijanja, ali i prevencije vršnjačkog nasilja.

Najbitniji rezultat koji Fondacija želi da postigne jeste da se bar u jednoj od tri opštine uspostavi funkcionalno Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, po uzoru na ono koje postoji u Novom Sadu, kako bi se nasilje među decom konačno stavilo u fokus.

Fondacija Tijana Jurić sprovodi projekat „Zajedno protiv vršnjačkog nasilja“ u okviru projekta  Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“ uz finansijsku podršku Evropske unije. Za sadržaj ove stranice isključivo je odgovoran autor i taj sadržaj nužno ne odražava stavove Evropske unije. © 2021 Dijalog promena

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu