Održan sastanak sa Ministarstvom pravde povodom uvođenja Amber Alerta

Slavica Radovanović, bivši pukovnik i diplomirani spec. pedagog je stručna saradnica i predstavnica Fondacije na sastancima sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom unutrašnjih poslova povodom uvođenja Amber Alerta u Srbiju.

Predstavnici Fondacije „Tijana Jurić“ sastali su se u utorak, 25.08. sa ministarkom Ministarstva pravde, gospođom Majom Popović i njenim saradnicima, povodom uspostavljanja sistema Amber Alert u Srbiji.

Tom prilikom ministarka Popović istakla je da podržava inicijativu za uvođenje i uspostavljanje sistema Amber Alert, ali da smatra da je policija institucija koja bi trebalo da bude nosilac aktivnosti vezanih za postupanje i reagovanje u slučaju prijavljivanja nestanka i otmice dece, imajući u vidu da je policija organ otkrivanja krivičnih dela, dok je tužilaštvo institucija u čijoj nadležnosti je procesuiranje počinioca krivičnih dela.

Ministarka je obećala je da će pozvati i kontaktirati ministra Ministarstva unutrašnjih poslova, Aleksandra Vulina i predložiti da se utvrdi da li u Ministrastvu unutrašnjih poslova postoji pravni akt koji uređuje ovu oblast.

Sledeći korak bi bilo formiranje Radne grupe u kojoj će biti uključeni predstavnici svih nadležnih ministarstva i institucija koje će preduzimati aktivnosti na izradi pravnog akta i drugih propisa koje će urediti uspostavljanje Amber Alerta, sa preciznim i konkretnim nadležnostima i postupanjima svih onih u čijoj nadležnosti će biti sprovođenje ovog sistema.

Nakon razgovora sa ministrom Vulinom, ministarka Popović će obavestiti osnivača Fondacije, Igora Jurića o ishodima sastanka.

Na sastanku je takođe dogovoreno da će se predstavnici Fondacije i predstavnici Ministarstva pravde, u narednom periodu, sastajati svake druge nedelje kako bi razmenili informacije u kojoj fazi  je sprovođenje inicijative uvođenja Amber Alert sistema u Srbiji.

Slavica Radovanović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!