Podrži sebe, evo kako: pitajte psihologa

Na svakodnevnom nivou se susrećemo sa raznim životnim izazovima. Prevazilaženje istih može ponekad da deluje kao nemoguća misija. Fondacija Tijana Jurić je odlučila da pruži podršku svojim čitaocima tako što će im omogućiti da postave pitanje i podele svoje nedoumice sa stučnim licem tima, master psihologom.

Otvaranjem vrata svojim čitaocima želimo da podignemo svest da je traženje pomoći i podrške od stručnog lica prvi korak ka rešavanju problema. Postavljanjem pitanja, i preduzimanjem tog koraka, ne pomažete samo sebi nego i drugim čitaocima koji imaju sličan ili isti problem, a nisu imali hrabosti da nam se obrate.

Svakog ponedeljka na našem Instagram profilu, imaćete mogućnost da postavite pitanje našem psihologu, i podelite svoje nedoumice, a mi vam garantujemo anonimnost. Naš cilj je da odgovorimo na što više vaših pitanja, i pomognemo vam da naučite kako da prevaziđete poteškoće sa kojima se borite.

Prošle nedelje pristiglo nam je nekoliko interesantnih pitanja na koja je odgovorila naša stručna saradnica. Zahvaljujemo vam se poverenju i podršci koju ste pružili našoj inicijativi.

  • Koliko je važna psihološka podrška u slučaju porodičnih tragedija?

Psihološka podrška je veoma važna u svim životnim krizama i izazovima. Što se tiče porodičnih tragedija, dinamika same porodice je ključan faktor, jer je porodica primarna grupa gde rastemo, razvijamo se i formiramo se kao ličnosti. Veoma je značajno da sami članovi porodice međusobno budu jedni drugima podrška. Razumevanje, otvorena komunikacija i podrška među samim članovima deluje isceljujuće na celokupnu porodicu, i podjednako je bitna kao i uključivanje stručnog lica u proces prevazilaženja tragedije.

  • Kako se osloboditi od straha od odvajanja od deteta?

Strah je jedna od nezdravih, blokirajućih emocija. Situacija kao takva, odvajanje od deteta, ne izaziva blokirajuću emociju (strah) , već misli roditelja koje se javljaju dok razmišlja o toj konkretnoj situaciji. Veoma je značajno da strah pretvorite u brigu ili zabrinutost, a to ćete učiniti kada ne budete percipirali tu situaciju kao nešto strašno ili nešto što ne možete da podnesete, već kao prirodan proces rasta i razvoja Vašeg deteta. Savetujem Vam da započnete proces rada na sebi i oslobodite se strahova. Tako ćete pobošljati kvalitet svog života i odnos prema Vašem detetu.

  • Kako učiti kada nas muči anksioznost?

Anksioznost je neprijatno stanje. Osećanje straha i strepnje da će se nešto loše desiti može uticati na naše svakodnevne aktivnosti. Prihvatite svoje misli dok vam prolaze kroz glavu, nemojte se opirati ili pokušati da ih kontrolišete. Naučite sebe da izdržavate neprijatnost, da povećavate tolaranciju na frustraciju i da svoj fokus usmerite na konkretnu aktivnost.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!