Premijera filma „Posmatrači“ – doprinos borbi protiv trgovine ljudima (VIDEO)

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava 18. oktobra, na Drugom programu RTS-a u 20 časova, premijerno će biti emitovan film „Posmatrači“. Reč je o kratkom igranom filmu, čiji su ciljevi podizanje svesti o trgovini ljudima i predočavanje načina prevencije.

Film su realizovali Fond „Unitas“ i „Mikser“, u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

posmatraci-film-print-screen

Reditelj filma „Posmatrači“ je Nikola Ljuca (režirao je ostvarenje „Vlažnost“), scenario potpisuje dramaturg i urednik Redakcije dečjeg programa RTS-a Nataša Drakulić, direktor fotografije je Vojkan Gostiljac.

Uloge u filmu tumače: Aleksandar Srećković Kubura, Vanja Ejdus, Tamara Krcunović, Aleksandar Đurica, Radoje Čupić, Danica Radulović i Jovana Stević. U ovom filmu debitovali su i mladi glumci Omladinskog pozorišta „Dadov“: Simona Sićović, Đorđe Mišina, Katarina Živković, Maja Šumonja, Aleksandra Stajmenović, Janko Kovačević, Jagoš Milošević i Nikolina Kokuneševski.

blank
blank

Film „Posmatrači“ je centralni deo kampanje „Stop trgovini ljudima“, Fonda „Unitas“ koji, u saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-a, realizuje projekat „Prevencija i edukacija omladine i dece o problemima trgovine ljudima“.

Preventivna i edukativna poruka filma „Posmatrači“

Kroz tri odvojene priče, kratki igrani film prati sudbine troje mladih ljudi koji postaju (potencijalne) žrtve u mreži trgovine ljudima. „Posmatrači“ šalju jasnu i snažnu poruku da, iako je danas teško odrastati, jer zamke vrebaju na svakom ćošku, svaki mladi čovek mora da veruje u sebe, da ne oseća stid i da sa bližnjima podeli sve svoje strahove, probleme i sumnje ili da se obrati specijalizovanim institucijama. Osim snažne preventivne poruke, film nastoji da ukaže i na teške posledice i traume kroz koje žrtve trgovine ljudima prolaze, te da uputi na pravce izlečenja i pomoći žrtvama.

Nakon emitovanja na RTS-u, film „Posmatrači“ će biti prikazan u osnovnim i srednjim školama Srbije, kako bi se podigla svest dece, roditelja, nastavnika, predavača i čitave zajednice o trgovini ljudima i o tome kako ovu kriminalnu radnju sprečiti i iskoreniti.

OFICIJELNI TREJLER FILMA POSMATRAČI

Izvor: RTS

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!