Nestali

NESTALI NE SMEJU BITI I NEVIDLJIVI

Brojni nestanci dece i maloletnih lica na godišnjem nivou u Srbiji, alarm su koji se napravedno ignoriše. O nestancima mnogih se ne zna ništa, već samo mali broj njih, zahvaljujući angažovanosti porodice, dopre do društvenih mreža i medija, kada zapravo i započinje javna potraga.
Fondacija Tijana Jurić od 2015. godine beleži na desetine slučajeva nestale dece koja su joj bila prijavljena, a koja su brzim alarmiranjem javnosti, ubrzo nakon toga pronađena i vraćena svojim porodicama. Upravo ti slučajevi potkrepili su stav Fondacije da će uključivanje šire javnosti u potragu kroz osnivanje Registra nestalih lica Srbije znatno doprineti boljoj potrazi za nestalim licima, pre svega decom.

Deca su najčešće meta pedofila, trgovaca ljudima, pa se i nestanak svakog deteta mora razmatrati i u tom pravcu, pored onih blažih scenarija da se „dete zaigralo“, „zaboravilo da se javi gde ide“, „da želi da pokaže svoj revolt i nezadovoljstvo“… Zbog svojih godina, interesantna su za eksploatisanje u pornografske svrhe, za prinudni rad, prinudnu prostituciju.

Mnoga deca odlaze od svojih kuća jer su žrtve zlostavljanja u porodici.

ZAŠTO REGISTAR NESTALIH LICA SRBIJE ?

Cilj pokretanja registra jeste vidljivost velikog broja nestalih lica čiji podaci i fotogafije, mimo policijske evidencije, javnosti nisu dostupne. Fondacija zastupa stav da se takvim pristupom, netransparentnošću, opšta javnost ne može uključiti u potragu i doprineti pronalasku nestalih lica, pre svega maloletnih. Pokretanjem registra – jedinstvene baze nestalih lica sa teritorije Srbije, Fondacija ujedno podiže svest javnosti o nestancima lica kao svakodnevnoj pojavi.

www.nestalisrbija.rs

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu