Prvih 24 sata nakon nestanka lica

SVAKI PODATAK JE DRAGOCEN

Prvih 24 sata nakon nestanka nekog lica, najbitniji su za potragu. Prva i najvažnija stvar jeste prijava nestanka policiji, i neuništavanje eventualnih dokaza u situacijama kada se sumnja da je neko lice oteto sa određenog mesta.

Od izuzetne važnosti je prisetiti se svih detalja o nestaloj osobi  – od onih koji bi pomogli u prepoznavanju (šta je osoba imala obučeno, visina, lični opis), sklonosti osobe (mesta na kojima ima naviku da boravi, osobe sa kojima se druži), eventualna psihička oboljenja i slično. Iako su trenuci u kojima traje saznanje da nam je draga osoba nestala izuzetno traumatični i stresni, potrebno je pokušati prisetiti se i razgovora sa nestalom osobom, iz kojih se možda može izvesti zaključak o eventualnim problemima koje je nestala osoba imala.

U ovim trenucima je važno policiji reći sve, čak i ako je nestala osoba imala probleme sa zakonom, imala kontakt sa problematičnim ljudima i grupama, upadala u sporne situacije, jer život osobe je važniji od svega što se pre nestanka odvijalo.

Ukoliko nestala osoba nije uz sebe imala mobilni telefon, ili smatrate da bi lični računar ili laptop mogao da pomogne u istrazi, predajte ih policiji.

Pokušajte da policiji što pre pripremite sledeće podatke:

  • opis nestale osobe
  • poslednje informacije (kada je osoba viđena poslednji put i gde, šta je na sebi imala obučeno)
  • sve promene u ponašanju (lični, zdravstveni ili emotivni problemi nestale osobe)
  • lekovi koje osoba eventualno koristi. Takođe, pružite informacije o eventualnoj upotrebi alkohola ili narkotika
  • ako je osoba nestajala i ranije, prisetite se mesta na kojem je pronađena
  • spisak prijatelja i poznanika nestale osobe koje bi mogle imati informacije gde se nalazi nestala osoba
  • interesovanja i sklonosti koje nestala osoba ima
  • fotografije (od izuzetne važnosti je da fotografija bude što boljeg kvaliteta i da je što svežijeg datuma. Poželjno je imati i više fotografija jer se time povećava šansa da se nestala osoba prepozna)

Objave u medijima i na društvenim mrežama mogu biti dragocene za potragu i prepoznavanje nestale osobe. Ukoliko Vam je potrebna pomoć u tom segmentu i pomoć u izradi objave za deljenje na društvenim mrežama, pozovite broj Registra nestalih lica Srbije ili uputite zahtev na potraga@nestalisrbija.rs

www.nestalisrbija.rs

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu