Puštena u rad fotonaponska solarna elektrana na Centru za nestalu i zlostavljanu decu

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović pustila je danas u rad fotonaponsku solarnu elektranu na Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu, koju je na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike ovoj ustanovi donirao GIZ u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje.

„Donacija ove solarne elektrane je primer odgovornog ponašanja prema zajednici, kao i partnerstva srpskih i nemačkih institucija koje doprinosi boljitku društva, a posebno podršci ranjivim grupama kao što su deca sa problemima u ponašanju. Ova elektrana pokriće godišnju potrošnju električne energije Centra, smanjiće potrošnju i emisije CO2 gasova, ali će predstavljati i pokazatelj brige za najmlađe koju treba da im obezbede svi pojedinci i institucije. Hvala Gizu sto su nam pomogli u realizaciji, elektrana je postavljena u rekordnom roku i nadam se da osim sto ce smanjiti troškove rada Centra da će biti i podsetnik korisnicima da nisu sami i da imaju podršku u institucijama, a Ministarstvo rudarstva i enegetike će nastaviti sa podrškom projektima koji su imaju za cilj održiv razvoj i pomoć mladima”, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je ukazala da Ministarstvo rudarstva i energetike i GIZ sarađuju na unapređenju zakonodavnog okvira za oblasti kupaca-proizvođača. 

„Trenutno je registrovano oko 2.700 prozjumera, ukupna instalisana snage ovih elektrana je 42 MW. Broj je u konstantnom porastu, kao i interesovanje građana, jer se sopstvena proizvodnja električne energije iz sunčeve energije ekonomski i ekološki isplati. U narednom periodu radićemo zajedno na sprovodjenju mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u domaćinstvima, stambenim i javnim zgradama”, rekla je ona.

Ministarka je rekla da se energetska tranzicija tiče se svih nas, i svi možemo da utičemo na smanjenje potrošnje, kod kuće, na poslu, u javnim ustanovama i zahvalila GIZU na stabilnom partnerstvu na putu dekarbonizacije energetskog sektora.

Daniela Funke, direktorka GIZ-a u Srbiji, rekla je da ta organizacija podržava projekte koji razvijaju upotrebu solarne energije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas posetili zajednički projekat Ministarstva i nemačko-srpske saradnje i jedan od prvih pilot projekata integrisanih rešenja. Pilot projekat se realizuje u Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu. Za GIZ je važno da pokaže tehničku i finansijsku izvodljivost ovakvih projekata, prednosti koje proizilaze iz postavljanja solarnih elektrana, kako bismo podstakli i druge zainteresovane privredne subjekte da se uključe. Osim ove elektrane, podržavamo i razvoj prozjumera u domaćinstvima, stambenim zajednicama i privatnom sektoru. Instalisana solarna elektrana u Centru ima kapacitet od 6 kW i proizvodiće oko 7.400 kWh električne energije godišnje. Očekivana ušteda emisije gasova staklene bašte za vek trajanja elektrane od 25 godine iznosi oko 200 tona CO2 ekvivalenta, što je jednako oko 17 hektara drveća“, rekla je ona.

blank

 

Igor Jurić, osnivač fondacije Centra za nestalu i zlostavljanu decu, istakao je značaj okupljanja organizacija i institucija u projektima koji pružaju podršku zlostavljenoj deci.

“Zahvalan sam GIZ-u i Ministarstvu rudarstva i energetike, posebno ministarki Đedović Handanović što su nam izašli u susret, što su nas podržali i pomogli nam da ovaj objekat, gde ćemo se baviti problemom nasilja nad decom i među decom, bude i energetski efikasan. 

Ono što mi želimo, jeste da se naša saradnja ovde ne završi. Mi kao organizacija, osim što smo okupili izuzetno stručan tim, koji će se baviti decom, oko sebe želimo da okupimo i veliki broj institucija, organizacija, kompanija i pojedinaca, koji će podržati ovu ideju i zajedno sa nama raditi na rešavanju ovog gorućeg problema u društvu.

blank

Ideja je da ovaj koncept rada uz pomoć države zaživi na teritoriji cele zemlje i siguran sam da će tako i biti. Razgovarao sam sa ljudima koji vode ovu zemlju, i oni su spremni da podrže našu borbu, kako bi se stopa nasilja nad decom i među decom smanjila na što niži nivo.

Želeli bismo da produbimo ovu saradnju, da imamo Ministarstvo rudarstva i energetika kao partnera, jer na rešavanju problema ne može da reši samo jedna organizacija ili pojedinac, već je potrebno da svi preuzmu odgovornost. 

U javnosti se mnogo govorilo da je potrebno da se problem nasilja među decom i nad decom reši, mi smo preuzeli taj prvi korak, i u završnoj smo fazi, a kada krenemo sa radom, uveravam da će rezultati stići brže nego što mislimo”, naveo je Jurić.

foto: Emilija Jovanović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu