Radna grupa Vlade Republike Srbije: Strategija za zaštitu dece od nasilja

U Vladi Republike Srbije u Beogradu održan je prvi sastanak Radne grupe za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama, na kojem je potvrđeno da će Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja biti usvojena tokom februara.

Na sastanku kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić dogovoreno je unapređenje Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, koji propisuje škola u slučajevima nasilja.

Nakon što su na sastanku predstavljeni rezultati istraživanja ,,Deca Evrope’’ koji su pokazali da je skoro četvrtina ispitanih učenika uzrasta od 9 do 17 godina (23%) doživela vršnjačko nasilje, bilo na internetu – bilo uživo, prisutni su se složili da se moraju uspostaviti nove mere prevencije i sankcionisanja vršnjačkog nasilja.

Takođe, kako bi se na adekvatan način radilo na prevenciji digitalnog vršnjačkog nasilja, potrebno je da se u edukativne aktivnosti uključe i nastavnici u školama i roditelji.

Ovom prilikom dogovoren je razvoj inovativnih metoda koje uključu aplikacije za prevenciju, zaštitu i prijavljivanje nasilja, posebne veb stranice na nacionalnom nivou za prijavljivanje nasilja, organizovanja direktnih radionica sa decom (posebno sa decom sa posebnim potrebama), kao i organizovanje aktivnosti koje će za cilj imati podizanje svesti javnosti, pre svega roditelja i nastavnika, o prednostima i rizicima (prekomerne) upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija.

Naredni sastanak radne grupe će se održati u drugoj nedelji februara, što je istovremeno i rok za sprovođenje dogovorenih aktivnosti.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu