Tačni odgovori kviza „Kako brineš o svojoj bezbednosti na internetu?“

Kviz „Koliko brineš o svojoj bezbednosti na internetu?“ bio je organizovan 5. februara u sklopu obeležavanja „Dana sigurnijeg interneta“. Pravo učešća imali su svi učenici osnovnih škola sa teritorije Srbije.

Ohrabruje podatak da je čak 103 učenika tačno odgovorilo na svih 12 pitanja. Troje učenika koji su u najkraćem vremenskom roku dali tačne odgovore, kompanija VIP mobile nagradiće vrednim, „smart“ nagradama:

Prvo mesto dele: Lenka Tešić, Osnovna škola „Sečenji Ištvan“ iz Subotice, razred 4/1, maksimalan broj bodova za 46 sekundi;
Ognjen Tešić, Osnovna škola „Sečenji Ištvan“ iz Subotice, razred 8/2, maksimalan broj bodova za 52 sekunde

NAGRADA: Huawei Honor 9 lite DS black

Drugo mesto: Damjan Sudimac, Osnovna škola „Stojan Novaković“ iz mesta Blace, maksimalan broj bodova za 1 minut i 10 sekundi

NAGRADA: Huawei MediaPad M5 lite 10LTE

Treće mesto: Janja Radonjić, Osnovna škola „Čegar“ iz Niša, maksimalan broj bodova za 1 minut i 43 sekunde

NAGRADA: MiFi ruter sa besplatnim internetom godinu dana

PITANJA I TAČNI ODGOVORI:

1) Šta te može najbolje zaštititi na internetu prilikom upotrebe računara u biblioteci škole?

Tačan odgovor: korišćenje private mode-a u pretraživaču
Info: Korišćenje private mode-a omogućava da pretraživač ne zapamti tvoje podatke iako se ne izloguješ sa svojih naloga

2) Šta pomaže u zaštiti naloga od hakerskih napada:

Tačan odgovor: kreiranje jake šifre i nedeljenje sa drugim osobama osim roditelja
Info: Šifra bi trebalo da sadrži mala i velika slova, brojeve i simbole kako bi bilo što teže hakovati tvoj nalog. Svoje šifre deli samo sa roditeljima kako bi se osigurao/la da neko drugi neće pristupiti tvom nalogu bez tvoje dozvole.

3) Putem Facebook profila obraća ti se neko ko se predstavlja kao vršnjak/inja koja navodi da te zna iz škole i želi da se dopisujete. Kako bi se uverio da je to neko ko zaista ide u tvoju školu i poznaje tebe, ti ćeš:

Tačan odgovor: postaviti pitanje na koje može znati odgovor samo neko ko pohađa tu škole (npr. ime domara)
Info: Dopisuj se samo sa ljudima za koje si siguran da zaista oni stoje iza profila na društvenim mrežama. Uvek možeš svoju dilemu podeliti sa roditeljima i uz njihovu pomoć proveriti da li je to zaista osoba koja se predstavlja online.

4) Ti i drug/arica igrate kviz na internetu u kojem dobijate zahtev da ostavite datum rođenja i ime majke kako biste mogli da rešite kviz. Vi ćete:

Tačan odgovor: izaći iz aplikacije kviza
Info: Budi veoma pažljiv/a koje lične podatke ostavljaš na internetu i deli ih samo kada je neophodno. Korisna opcija je u okviru podešavanja privatnosti na nekim mrežama gde je moguće podesiti da samo ti vidiš svoje lične podatke poput datuma rođenja, mejl adrese i sl.

5) Stiže ti zahtev od osobe na Fejsbuku čije ime ti nije poznato, ali ti se dopada kako izgleda na profilnoj fotografiji i imate nekoliko zajedničkih prijatelja. Kako ćeš postupiti?

Tačan odgovor: ignorisati zahtev
Info: Kako bi izbegao neprijatnosti i nebezbedne situacije na internetu, prihvataj zahteve samo od osoba koje poznaješ. Tretiraj virtuelni svet kao realni.

6) Tokom igranja igrice, jedan od članova klana ti traži lične podatke i podatke o tvom nalogu kako bi ti pomogao da nadogradiš skinove. Ti ćeš:

Tačan odgovor: ne deliš te informacije ni sa kim
Info: Budi vrlo oprezan kada aplikacije i drugi servisi na internetu traže tvoje lične podatke jer ih druge osobe mogu zloupotrebiti.

7) Aplikacija koju želiš da instaliraš, nudi kratak obrazac koji treba da popuniš svojim ličnim podacima (ime i prezime, adresa, datum rođenja, mejl adresa, broj telefona) kako bi imali u svojoj bazi podataka korisnika i obaveštavali te o novitetima i poboljšanjima rada aplikacije. Ti ćeš:

Tačan odgovor: nećeš popuniti obrazac
Info: Budi vrlo oprezan kada aplikacije i drugi servisi na internetu traže tvoje lične podatke jer ih druge osobe mogu zloupotrebiti.

8) Pronašao si na internetu proizvod koji bi želeo da kupiš i postoji opcija online kupovine. Šta ćeš uraditi?

Tačan odgovor: Pokazaću roditeljima proizvod koji mi se svideo i pitati ih da li bi mi pomogli da ga poručimo
Info: Postoje podaci na platnoj kartici koji mogu biti zloupotrebljeni ukoliko se dele putem interneta i zbog toga je važno da kupovinu putem interneta obavljaš samo u prisustvu odrasle osobe.

9) Kada ti osoba koju si upoznao/la putem društvenih mreža traži podatke poput broja telefona, adrese stanovanja i sl. šta treba uraditi?

Tačan odgovor: Nikakvi lični podaci se ne smeju deliti preko interneta
Info: Nikakve lične podatke putem kojih bi neko mogao da dođe do tvog identiteta ne treba da deliš putem interneta.

10) Ukoliko ti prijatelj/ica iz škole predloži da razmenite fotografije na kojima ste nagi, šta ćeš uraditi?

Tačan odgovor: Neću mu/joj poslati fotografiju, na taj način bi moja intima mogla da bude ugrožena
Info: Poruke, fotografije ili snimke koje ne bi želeo da podeliš sa svima ne treba da šalješ putem interneta. Ne možeš da znaš da li će ih neko nekada zloupotrebiti.

11) Ukoliko ti osoba sa kojom se dopisuješ šalje neprimene fotografije ili poruke neprimerenog sadržaja, šta ćeš uraditi?

Tačan odgovor: Tražiću savet odrasle osobe od poverenja
Info: Ukoliko dobiješ poruku, fotografiju ili snimak sa nedozvoljenim sadržajem obavezno prekini komunikaciju sa tom osobom i obrati se roditelju, nastavniku ili drugoj odrasloj osobi kojoj veruješ.

12) Objavio/la si na svom profilu fotografiju sa drugaricom, nakon čega ti je ona rekla da ne bi želela da ta fotografija bude na internetu. Kako ćeš postupiti?

Tačan odgovor: Izviniću joj se zato što je nisam pitao/la da li se ona slaže da objavim tu fotografiju i izbrisaću fotografiju sa profila, pošto poštujem njenu privatnost
Info: Svaka osoba ima pravo da želi ili ne želi da se njena/njegova fotografija nalazi ili ne nalazi na internetu. Važno je da to pravo poštujemo i da se pre postavljanja fotografije na internet konsultujemo sa osobama koje se na njoj nalaze.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu