Tik Tok – najpopularnija aplikacija među decom

Društvene mreže su koristan alat, ali kao i svaki alat, mogu da se koriste u pogrešne svrhe. Istina je da predatori na internetu kojima su deca meta treba da budu naša najveća briga, ali šta ako društvena mreža ohrabruje decu da budu sami sebi najveći neprijatelj radi nekoliko hiljada pregleda, lajkova i popularnosti u školi?

Tik Tok je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija na svetu čiji su korisnici uglavnom deca i mladi. Služi za kreiranje i deljenje kratkih video formi. Najpopularniji formati videa su ples, pevanje kao i razne komične tačke koje za cilj imaju da ismeju društvo ili neki aktuelni događaj. Međutim, kada se zagrebe ispod površine, srž Tiktoka su izazovi. Kakvi izazovi?

Poenta je da jedna osoba osmisli izazov, dok svi ostali korisnici aplikacije imaju zadatak da se odazovu. Izazovi donose lajkove i popularnost, kao i mogućnost da video postane ‘viralan’, odnosno da se proširi po celom svetu. Delimo sa vama listu najpopoularnijih Tiktok izazova:

1. Koronavirus izazov

Ovo je eksperiment u kojem se korisnici aplikacije izazivaju da poližu dasku toaleta na javnom mestu. Izazov je započela Ava Luiz tako što je postavila snimak na kojem liže toalet u avionu. Ovim snimkom je, kako kaže, htela da dokaže da je Koronavirus ,,tu da ubije matorce i dosadnjakoviće’’, a ne mlade ljude popout nje.

2. Petoparac izazov

Možda jedan od najopasnijih izazova koji ova aplikacija ohrabruje. Deca izazivaju svoje drugare da stave metalni dinar između punjača i utičnice kako bi utičnica krenula da varniči. Tiktok je prepun videa dece koja su na ovaj način zapalili vatru. U Americi je ovaj izazov postao toliko popularan da su ga deca praktikovala i u školi. Situacija je postala ozbiljna kada su videi došli do policije koja je izašla u javnost i apelovala na roditelje da utiču na svoju decu i spreče ih da pale školsku imovinu.

blank

3. Razbijač lobanje

Još jedan opasan Tiktok izazov je ‘Skull breaker’ (razbijač lobanje) koji podrazumeva podmetanje nogu osobi koja skače, sa ciljem da se osoba spotakne i padne na glavu. Ovaj eksperiment rezultirao je brojnim potresima mozga, lomljenjem ruku i nogu, a jedan dečak je pao u komu.

blank

4. Pune usne izazov

Na Tiktoku je osvanuo video koji detaljno objašnjava postupak kako uvećati usne bez hiruškog zahvata. Sve što je potrebno, kako se u videu navodi, jeste da super lepkom zalepite gornju usnu za kožu ispod nosa i tako dobijete veću gornju usnu, koja je trenutno poželjna i simbol lepote.

blank

5. Izbeljivač izazov

,,Pomešajte izbeljivač, želatin, kremu za brijanje i sredstvo za dezinfikovanje ruku i sipajte smesu u plastičnu vrećicu’’ – kaže jedan od korisnika ove aplikacije uz obećanje da će vam se promeniti boja očiju ako ovo prislonite na oko. Nakon isprobavanja ovog izazova mnoga deca su prijavila krvarenje iz očiju, opekotine i oslabljen vid.

blank

Želja da budu voljeni i prihvaćeni je najjača kod dece, upravo zbog toga su podložni da zarad popularnosti urade mnogo, čak iako je to opasno po život. Što se tiče Tiktoka, bilo bi neumesno da krivimo decu zato što eksperimentišu. Umesto toga sva krivica pada na kreatore i moderatore aplikacije, kao i na roditelje koji treba budno da prate šta njihova deca rade na društvenim mrežama.

Zabranom korišćenja popularne društvene mreže samo ćete izopštiti dete iz društva, umesto toga, edukujte ga i osnažite da pod pritiskom društva ne rizikuje svoj život.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!