Twitch uprkos zabranama emituje zabranjen sadržaj

Twitch, ili Tvič je onlajn platforma za strimovanje, odnosno prenos uključenja uživo i sve je popularnija kod dece i mladih kojima su hobi video igre.

Kakav sadržaj nudi Twitch?

Ova aplikacija je najpoznatija po onlajn prenosu igranja video igri. Funkcioniše tako što strimer, odnosno osoba koja emituje video, igra video igru, a milioni gledalaca gledaju, komentarišu i bodre igrača u specijalnom četu, i nagrađuju ga novcem za postignute uspehe.

Ova platforma je jedna od nekoliko sličnih koja je iznedrila novo zanimanje – Strimer – koje obezbeđuje ljudima koji se ozbiljno posvete ovom poslu da zarade i po nekoliko miliona dolara godišnje.

Novac se generiše pregledima, sponzorstvima, velikim brojem korisnika, komentarima… Ali, kako raste broj korisnika i broj strimera, tako nastaje i sve veća potreba za stvaranjem i strimovanjem drugačijeg, posebnijeg, šokantnijeg sadržaja – kako bi se strimer izvojio u moru istih, i privukao gledaoce od kojih zavisi njegova zarada.

Jedan organizovan strim, koji na primer prati 5000 ljudi, i od kojih  samo pola doniraju najmanje jedan dolar, strimeru donosi najmanje 2500 dolara po satu, jer su donacije često veće od “samo jednog dolara”.

Šta je “Twitch porn”?

Upravo u želji da ostvare veću gledanost, strimeri, a mnogo češće strimerke, organizuju lajv uključenja gde igraju video igre u neprimerenoj odeći, ili iz ugla gde gledaoci mogu da vide njihove intimne delove. Ovakvi strimovi su formalno zabranjeni na Tviču, ali donose mnogo novca i pregleda, evidentno postoje i ono što je najgore – dostupni su svima, pa i deci koja su najčešći korisnici platforme, bez da deca traže ovakav sadržaj putem pretrage.

blank

Onlajn kockanje

Jedan od najpoznatijih strimeraTajler „Trainwreck“ Nikram emitovao je početkom godine video putem Twitch-a, koji je pratilo više od 50.000 gledalaca, na kojem je prenosio onlajn klađenje i kockanje. U jednom trenutku, nakon  što je uložio 1500 dolara, Tajler je osvojio 14 miliona dolara za samo 20 sekundi.

Osvojen novac, Tajler je odlučio da podeli sa svojim pratiocima, putem organizovanih nagradnih igri i tako se kolo igara na sreću pokrenulo i podstaklo decu (njega prati više od 2 miliona ljudi) da ozbiljno razmisle o onlajn kockanju i ulaganju novca u kladionice, i okušaju svoju sreću.

Kada je upozoren od strane medija, pratilaca i kolega da promoviše opasnu aktivnost, koja može rezultirati razvijanjem zavisnosti, ovaj strimer se izvinio i priznao da mu kockarnice plaćaju 35 hiljada dolara po satu da ih promoviše.

“Nemojte se kockati, izgubićete. Uvalićete se u dugove. “ – izjavio je Tajler. Ali da li je ubedio mlade da ne probaju da osvoje potencijalne milione?

blank

Promovisanje opasnog i neprikladnog ponašanja i zlostavljanja

Kada uživo uključenje, odnosno strim, prati 10 hiljada ljudi, nemoguće je moderirati razgovor (chat) između njih. Poruke se nižu, a vređanje, kada do njega dođe – bude brutalno i opasno, obzirom da protiv nekoga može da se okrene više hiljada ljudi.

Osim uvreda i napada putem četa i privatnih poruka, tu su i strimeri koji promovišu neprikladno ponašanje koje uključuje zlostavljanje partnera/partnerki, agresivno ponašanje prema roditeljima i zlostavljanje životinja.

Tokom prošle godine, jedan od strimera, tokom trajanja videa, okrenuo je kameru u drugom smeru, vikao na svoju partnerku jer mu nije donela pivo, a potom su se začuli udarci. U toku istog tog strima, on je gasio zvuk, kako gledaoci ne bi čuli uvrede i unosio se u lice svojoj partnerki koja je plakala.

Još jedan od slučajeva koji su došli do javnosti je, kada je strimerka Alinity tokom uključenja bacala svoju mačku jer ju je, navodno, ometala u igranju video igre. Osim nje, tu je i SleepyMia koja je u više navrata izjavila da “pse nekada treba dobro isprebijati” a dešavalo se i da tokom strima, van kadra, viče na pse i da se u videu čuje zapomaganje njena dva psa.

blank

Kontrola sadržaja, a ne potpuna zabrana upotrebe aplikacije

Rešenje nije zabrana upotrebe Tviča, i plašenje roditelja, već podizanje svesti o potencijalnoj zloupotrebi. Svaka aplikacija i platforma može da bude zloupotrebljena, zato uvek stavljamo akcenat na roditeljskoj kontroli.

Pratite šta vaša deca gledaju i ko su im uzori, i razgovarajte sa svojom decom o tome. Što ste bolje upoznati u onlajn aktivnosti svoje dece, lakše ćete uočiti promene ponašanja kod njih i eventualnu povezanost te promene sa ljudima koje prate i na koje se ugledaju.

Takođe, veća je verovatnoća da će vam se dete poveriti ukoliko bude naišlo na problem u onlajn okruženju, ako zna da ste upoznati sa platformama koje koristi.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!