Trgovina ljudima uništava živote – prijavite je na vreme

Treći dan webinara koji se realizuje u okviru projekta „Gledaj webinar-budi bezbedan“ održan je na temu „Prevencija trgovine ljudima“. Predavač i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, najpre je podsetio na pojam trgovine ljudima, tipove tog krivičnog dela, nakon čega su učenici mogli da pogledaju četiri filma čiji je scenario zasnovan na stvarnim slučajevima.

Kroz prvi film prikazan je jedan od tipova trgovine ljudima – prinudno prosjačenje. Reč je o jasnoj asocijaciji na prizore koje možemo videti na ulicama velikih gradova na kojima deca prose.

– Često nismo svesni toga da su ta deca žrtve trgovine ljudima. S obzirom na to da deca uvek izazivaju empatiju, pogotovo kada se na njima ogleda siromaštvo, trgovci ljudima upravo igraju na tu kartu. Nismo ni svesni da ta deca ne dobijaju novac koji im prolaznici udele, i da stalno bivaju terana na ulicu da „donesu još“. Vrlo često su i, pored toga što ih trgovci primoravaju na prosjačenje, žrtve nasilja. Dobijaju batine, prete im, i zbog tog straha se ne usuđuju da pobegnu ni da svoju situaciju prijave policiji, rekao je Igor Jurić.

U drugom filmu prikazana je prisila na vršenje krivičnih dela koja takođe sadrži elemente ucene, a često može biti prisutna kod maloletnika.

– Kroz ovaj film koji je Fondacija Tijana Jurić snimila pre nekoliko meseci, želeli smo da oživimo slučaj dečaka kojeg su vrbovali drugi dečaci problematičnog ponašanja, u nameri da postane deo njihove grupe. Svoje „članstvo“ i pripadnost grupi morao je da zadobije tako što će svoju hrabrost dokazati izvršenjem krivičnih dela. Počelo je obijanjem trafike, da bi se nastavilo preprodajom droge. Pritom su ga dečaci iz grupe snimali mobilnim telefonom kako bi imali materijal za neprestanu ucenu. Takve stvari uništavaju živote, i one se na vreme moraju prijaviti policiji, bilo da ste žrtve ili svedoci, sugerisao je Igor Jurić.

blank

Treći film je osvrt na drugi webinar u kojem je bilo reči o lažnim poslovnim ponudama i oglasima. Iako se u novinskim natpisima s vremena na vreme mogu pročitati vesti da je grupa naših radnika iz Srbije vraćena iz neke evropske zemlje u kojoj su im obećani zaposlenje i dobra zarada, ti događaji se retko javno klasifikuju kao trgovina ljudima, odnosno tip radne eksploatacije. Nedavno je grupa radnika iz Srbije koja je otišla u Slovačku, ubrzo vraćena, jer se ispostavilo da od brojnih obećanja zapravo nema ništa, te da je reč o zloupotrebi, odnosno iskorišćavanju radnog potencijala.

Naredna tema bila je seksualna eksploatacija kroz primer prinude od strane porodice, odnosno rođaka. Profil evidentiranih žrtava trgovine ljudima potvrđuje da ovakvih slučajeva ima puno, i da se neretko zloupotrebljava materijalni status žrtve, pa čak i mentalna zaostalost.

Naredni webinar koji će biti održan danas, takođe se odnosi na trgovinu ljudima i na vrbovanje žrtava putem interneta. O ovoj temi govoriće načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP Srbije, Saa Živanović.

Sve o projektu „Gledaj webinar – budi bezbedan“ saznajte OVDE

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu