Uskoro u Subotici 3. Međunarodna konferencija „Bezbednost i odgovornost“

Treća međunarodna konferencija o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost“ u organizaciji Fondacije Tijana Jurić, biće održana 25. septembra u Subotici.

Cilj održavanja ove godišnje konferencije je okupljanje stručnih ljudi iz zemlje i inostranstva koji koriste ovakve prilike ne bi li preneli novo znanje i iskustvo svima onima koji rade na poboljšanju bezbednosti dece i prevenciji nasilja nad njima. U pogledu prenošenja iskustava, akcenat je na predavačima iz evropskih zemalja koje imaju razvijene mehanizme za prevenciju raznih načina zloupotreba dece.

Konferencija „Bezbednost i odgovornost“ biće svojevrsan podsetnik državi, društvu i svakom pojedincu da na poboljšanju bezbednosti dece mora svakodnevno da se radi. Posebno značajno biće prisustvo premijerke Srbije, Ane Brnabić koja će otvoriti konferenciju. događaju će prisustvovati i ambasadori Švedske i Belgije.

– Potrudili smo se da ove godine dovedemo izuzetno kvalitetne inostrane stručnjake koji će govoriti o četiri oblasti – o brzoj potrazi za nestalom decom, represivnim merama za teška ubistva dece poput kazne doživotnog zatvora, opasnostima na internetu, a tema panel diskusije biće vršnjačko nasilje koje je odavno uzelo maha i u Srbiji. Posebnu pažnju posvetićemo kazni doživotnog zatvora za čije se uvođenje u pravosudni sistem Srbije zalažemo duže od godinu dana, kaže Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

O ovoj kazni koja je važna prvenstveno za decu, ali i za društvo u celini, govoriće predstavnik ministarstva pravosuđa Velike Britanije. Kada je reč o domaćim predavačima, pravnica Aida Mijović govoriće o razlozima za pokretanje inicijative kojom se traži da i Srbija dobije kaznu doživotnog zatvora, a posebno izlaganje imaće psiholog Živica Pavlović koja ima dugogodišnje iskustvo u radu u kazneno-popravnim ustanovama i sa maloletnim prestupnicima.

O sistemu „Amber Alert“ namenjenom alarmiranju javnosti u situacijama nestanka dece govoriće dr Joseph Borg (Ministarstvo unutrašnjih poslova i nacionalne sigurnosti Malta) i Rosanka Venelinova iz „Centre Nadja“, jedne od najprepoznatljivijih organizacija u Bugarskoj, dok će na temu bezbednog interneta pričati Claudia Taylor, predstavnica „Kellimni.com“ East – SOS Malta i Boris Radanović iz organizacije „SWGFL“ (Velika Britanija). U panel diskusiji o vršnjačkom nasilju učestvovaće pomoćnica ministra za rad i socijalna pitanja, Nina Mitić, predstavnici medija i nevladinih organizacija.

POMAKA IMA, ALI U „NIJANSAMA“

Svakodnevni trud koji Fondacija Tijana Jurić pune tri i po godine ulaže u cilju bolje bezbednosti dece, rezultirao je malim, ali značajnim pomacima, kaže Igor Jurić.

– To su nijanse, ali ipak jeste bolje. Dovoljno je da pogledate koliko se polemiše o doživotnoj kazni, o tome da li su deca dovoljno zaštićena. O korišćenju interneta, i o lošim stranama tih tehnoloških dostignuća govori se svakog dana. U zemlji danas imamo i kol-centar namenjen prijavama zloupotrebe dece i uznemiravanja raznih vrsta. Mislim da je ipak najviše urađeno na polju nestanaka dece. Naš Registar nestalih lica Srbije i efikasnije delovanje policije zahvaljujući „Tijaninom zakonu“, zaista daju rezultate. Nije dovoljno, i svi smo toga svesni, ali ukoliko nastavimo da se borimo da utičemo na državu, da skrećemo pažnju na stvari koje ne funkcionišu kako bi trebalo, biće bolje, navodi Igor Jurić.

O Registru nestalih lica Srbije biće puno reči na predstojećoj konferenciji. Činjenica je da i nakon godinu dana od osnivanja taj registar vodi Fondacija Tijana Jurić samo uz pomoć porodica nestalih. Država, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, još uvek nije prišlo ovom projektu.

Pored ovog registra, fondacija će ubrzo pokrenuti servis za prijavu i uklanjanje štetnog sadržaja na internetu.

– Postaćemo deo vrlo važne međunarodne mreže i taj, za nas izuzetno važan korak, uvod je u jedan zahtevan i važan projekat kojim ćemo se intenzivno baviti u godinama koje dolaze, kaže osnivač fondacije.

Prijave za učešće u stručnoj konferenciji su u toku i mogu se izvršiti putem mejl adrese fondacija@tijana.rs ili pozivanjem broja 069/5524 230‬

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu