Svaka peta mlada osoba smatra da nasilje može da bude opravdano
nasilje

U istraživanju koje je na Međunarodni dan mladih (12. avgust) objavila Krovna organizacija mladih Srbije, jedan od rezultata pokazuje da čak svaka peta mlada osoba smatra da nasilje može biti opravdano. Kao jedan od glavnih uzroka nasilja navode i lošu kaznenu politiku prema nasilnicima.

nasilje

Foto: unsplash

U periodu maj-jun 2018. Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) sprovela je istraživanje među 1200 mladih u Srbiji, kojim je ispitala njihove stavove, vrednosti i potrebe. U oblasti koja se tiče bezbednosti mladih rezultati poražavajući.

 

Svaka treća mlada osoba trpela je digitalno nasilje

U vremenu novih tehnologija svakodnevni život bez interneta, telefona, računara… gotovo je nezamisliv. Iako zahvaljujući internetu danas imamo bezbroj informacija na samo „klik“ od nas, on je ujedno i mesto na kome je moguće uvrediti, poniziti ili povrediti drugu osobu, dakle vršiti nasilje nad drugim, a ono može ići i dalje i dovesti do maltretiranja ili proganjanja.

Na pitanje u istraživanju KOMS-a da li su bili izloženi digitalnom nasilju, 31% ispitanika odgovorio je potvrdno, što znači da je svaka treća mlada osoba bila izložena ovom vidu nasilja. To je 9% više mladih u odnosu na prethodnu godinu, a čak 12% više njih je trpelo fizičko i verbalno nasilje.

 

Nasilje

Svaka treća mlada osoba bila je izložena digitalnom nasilju.

 

Svaka peta mlada osoba smatra da nasilje može da bude opravdano

Promocija nasilja u medijima, pad sistema vrednosti u našoj državi, ali i blage kazne kojima se kažnjavaju nasilnici doprinose tome da čak svaka peta mlada osoba u našoj državi smatra da nasilje može da bude opravdano.

– Činjenica da sve manje vremena posvećujemo deci, i to što ih svakodnevno bombardujemo lošim medijskim sadržajem, samo su neki od razloga što su nam deca agresivnija no ikad. Kada shvatimo šta su nam prioriteti u društvu, kada se kao društvo više posvetimo pravim vrednostima, tada možemo očekivati da bude manje vršnjačkog nasilja. Prevedeno, ono što smo unazad mnogo godina sejali i nismo prestali ni dan danas, sada se žanje – reči su Igora Jurića, osnivača Fondacije „Tijana Jurić“.

80% mladih svedoči nasilju

O velikoj nebezbednosti mladih najbolje govori podatak da je čak 80% njih odgovorilo da je bilo ili jeste svedok bilo kakvom nasilju. Skoro četvrtina mladih osoba prema ovom istraživanju bila je izložena diskriminaciji, a kao najveće uzroke nasilja mladi navode porodične odnose, pa promociju nasilja u medijima. Kao druge uzroke navode pad vrednosti, nacionalnu netrpeljivost i lošu kaznenu politiku prema nasilnicima.

– Procenat izloženost mladih digitalnom nasilju, i nasilju uopšte, pored spomenutih faktora, povećava se i zbog povećanja tolerancije mladih na nasilje. Shodno tome, mladi nekada i ne prepoznaju da se radi o određenom obliku nasilja. Da bi se ono smanjilo, neophodno je da se preduzmu određeni koraci, a pre svega, veoma je bitna dobra primarna prevencija. Danas su mladi u velikoj meri izloženi društvenim mrežama. Važno je da znaju da svaka društvena mreža ima poseban link preko koga se može prijaviti digitalno nasilje – objašnjava Ivana Ursić, psiholog u Računarskoj gimnaziji Smart u Novom Sadu.

blankInstagram Prijava nasilja

https://help.instagram.com/165828726894770

blankSnepčet Prijava nasilja

https://support.snapchat.com/ca/abuse

blankAsk.fm Prijava nasilja

http://safety.ask.fm/safety-tools/

blank Tviter Prijava nasilja

https://support.twitter.com/articles/15789

blank

Skajp

Prijava nasilja

https://support.skype.com/en/faq/FA10001/how-do-i-report-abuse-by-someone-in-skype?frompage=search&q=report+abuse&fromSearchFirstPage=false

blankJutjub Prijava nasilja

https://youtube.com/yt/policyandsafety/en-GB/reporting.html

blankFejsbuk Prijava nasilja

http://www.childnet.com/resources/how-to-make-a-report/Facebook

Na svakoj društvenoj mreži može da se prijavi nasilje.

 

Fondacija „Tijana Jurić“ je od osnivanja do danas održala više stotina edukacija u osnovnim i srednjim školama u Srbiji na temu bezbednosti dece i mladih, a prošle godine je realizovala i vebinar koji je pratilo više hiljada učenika iz preko 150 škola. Vebinar možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Fondacije.

U organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“ 25. septembra održaće se treća konferencija o bezbednosti koja će i ove godine okupiti domaće i strane stručnjake iz ove oblasti. Aktuelnosti o konferenciji pratite na zvaničnom sajtu, Fejsbuku ili Instagramu. Kako je izgledala prošlogodišnja konferencija, možete da pogledajte OVDE.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!