Aplikacija “Safe Web“ za bezbedniji boravak na internetu

Fondacija Tijana Jurić će u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija u narednom periodu raditi na aplikaciji koja će imati za zadatak da poboljša bezbednost dece na internetu.

Projekat Fondacije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija motivisan je gorućim problemom nekontrolisane upotrebe interneta u sve mlađem uzrastu kod dece. Ova pojava sa sobom donosi mnoge rizike, a neki od njih su susret sa predatorima, vršnjačko nasilje kao i razvoj zavisnosti od interneta, društvenih mreža ili igrica.

Upravo zbog toga, tim Fondacije došao je na ideju o formiranju aplikacije ,,Safe Web’’ koja će biti osmišljena tako da kroz njeno korišćenje deca podižu svoju informisanost dok usput razvijaju veštine za sigurnu upotrebu interneta i prijavljivanje štetnog sadržaja. Na ovaj način deca će učiti i biti aktivno uključena u akciju ,,čišćenja’’ interneta od nedozvoljenih sadržaja.

Motivacija za pokretanje aplikacije bili su poražavajući podaci istraživanja koji pokazuju da deca nisu svesna potencijalnih opasnosti na internetu, a da roditelji nemaju dovoljno informacija i veština da ih zaštite.

Prema podacima Zaštitnika građana broj slučajeva nasilja na internetu je u konstantnom porastu, posebno među najmlađom grupom korisnika interneta. Istraživanje koje je sprovedeno 2014. godine na teritoriji Republike Srbije, pokazuje da bi svaka četvrta devojčica otišla na upoznavanje sa osobom sa kojom je ,,prijatelj“ na Fejsbuku ili drugoj društvenoj mreži, svaki treći osnovac je bio žrtva elektronskog nasilja, a svaki četvrti roditelj ne zna čime mu se dete bavi dok je za računarom. Takođe, svega 12% srednjoškolaca je svesno potencijalnih rizika dok 65% prosvetnih radnika ne zna da prepozna i reaguje u slučaju elektronskog nasilja nad i među decom.

Pokretanje aplikacije ,,Safe Web’’ će kao glavni cilj imati podizanje svesti i smanjenje stope internet nasilja i širenja štetnog sadržaja, jer zabrinjavajuća statistika o nivou neinformisanosti dece, roditelja i nastavnika o elektronskom nasilju često za posledicu ima neprepoznavanje opasnosti i tragične rezultate.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu