Kategorija:

Prasence je tužno i ljubomorno na brata

572 RSD

„Prasence je tužno i ljubomorno na brata“ je terapeutska priča koja se bavi osećejem tuge kod dece usled nedostatka roditeljske pažnje.

3 na zalihama (can be backordered)

Dodatne informacije

Osnovni razlozi za osećaj tuge kod dece su gubitak ili odvojenost od dragog predmeta ili osobe. Međutim, i sam osećaj nekog gubitka mpže da izazove emociju tuge. Bez obzira da li se gubitak stvarno dogodio ili dete samo misli da će se dogoditi u budućnosti, emocionalna potreba koja se javlja ‘iza’ osećaja tuge je potreba za podrškom, utehom, nadoknadom izgubljenoga, i to na način na koji je to moguće.

Tuga zbog nedostatka roditeljske pažnje

Tuga se može javiti kada dete shvati da je na neki način propustilo priliku da bude pohvaljeno ili nagrađeno. Kada oseti da neko drugi dobija pažnju koju bi ono htelo da dobije, to može da podstakne osećaj tuge kod deteta. S obzirom na situaciju koja je prethodila, odrasli tada mogu detetovu emociju da tumače drugačije: kao da je dete ljubomorno ili čak ljuto. I kroz detetovo ponašanje to se može slično manifestovati, ipak kada malo bolje razmilslimo o tom trenutku i o detetovoj reakciji, najčešće ćemo doći do odgovora da je dete zapravo tužno.

Slikovnica ima i dodatak sa stručnim savetima za roditelje i stručnjake u obrazovanju dece koji će im pomoći da bolje razumeju ponašanje svoga deteta i da mu pomognu da na prihvatljiv način izrazi svoje osećanje.