„Bezbednost i odgovornost 2017“: Vrsni stručnjaci govoriće o bezbednosti dece na internetu

Značajan deo druge konferencije o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2017“ koju Fondacija Tijana Jurić organizuje 15. septembra u Subotici, biće posvećen bezbednosti dece na internetu. Iako se poslednjih godina kontinuirano govori o ovoj temi i ulažu se napori državnih institucija i nevladinog sektora, nivo znanja populacije još nije zadovoljavajući.

Predavanje predstavnika Centra za sigurniji internet (CSI) iz Osijeka, Borisa Radanovića, biće prilika da učesnici predstojeće konferencije unaprede znanje i saznaju sve o novim aplikacijama na internetu koje, iako deci i mladima zanimljive, u sebi nose potencijalne opasnosti.

-S obzirom na naziv same konferencije, moje predavanje biće u najvećoj meri usmereno ka pojmu odgovornosti. Učesnicima ću pojasniti čija je, i kakva je zapravo odgovornost koju svi treba da imamo na internetu. Posebno ću se posvetiti roditeljima, posebno deci, u nameri da obe ciljne grupe koje svakodnevno egzistiraju na internetu, nauče kako da poboljšaju svoju bezbednost, kaže Boris Radanović.

boris-radanovic

Poseban deo predavanja, ovaj vrsni poznavalac društvenih mreža, posvetiće najnovijim aplikacijama koje deca koriste, a koje istovremeno većini roditelja još uvek nisu poznate.

-Govoriću o prednostima i manama najpopularnijih ali i novih aplikacija, i o tome kako se zapravo deca ponašaju u toj „digitalnoj džungli“, a u kojoj se mi, odrasli i roditelji, teško snalazimo, kaže Radanović.

Ono što ohrabruje po pitanju bezbednosti na internetu, ovakva vrsta predavanja, i ostale edukacije, tekstovi u medijima, brošure i kampanje, ipak imaju uticaj na podizanje svesti javnosti.

-Neki pokazatelji su pozitivni i govore da je svest naših građana na višem nivou nego što je bila pre godinu dana, ali isto tako i dalje vidimo neke probleme koji se konstantno provlače iako i decu i roditelje upozoravamo na njih duže vreme. Konkretno, U Hrvatskoj smo ovog leta imali primer sa objavljivanjem mnoštva fotografija nage ili dece u kupaćim kostimima. Kao centar koji se bavi prevencijom, uputili smo jedan apel putem hrvatskih medija da roditelji ne objavljuju fotografije svoje dece s plaže jer one mogu završiti na pogrešnim, nimalo naivnim mestima. To je primer kako roditelji mogu iz neznanja i nepažnje da načine štetu. Pomičemo se ka boljem, ali definitivno ima još puno mesta za napredak, zaključuje Radanović dodavši da se na sve negativne pojave na internetu mora ukazivati sistematski i da se određeni saveti kontinuirano moraju ponavljati.

internet-bezbednost

Centar za sigurniji internet (CSI) iz Osijeka okuplja znatan broj stručnjaka koji su se revnosno uhvatili u koštac sa problematikom sigurnosti na internetu. Njihov svakodnevni rad podrazumeva analizu Fejsbuka, Vibera, mreže Ask.fm, Tindera, Periscopa i ostalih društvenih mreža. Analiziraju statuse, fotografije i načine komunikacije dece i mladih na društvenim mrežama, otkrivaju potencijalne opasnosti, i tako, iz prakse, kreiraju edukativne materijale i sadržaje usmerene na prevenciju. Njihov rad, tokom dve i po godine od osnivanja pokazao se izuzetno korisnim za Hrvatsku populaciju i region.

Konferencija o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost“ biće održana u kongresnoj sali Hotela „Patria“ u Subotici, počev od 9,30 časova.

Boris Radanović održaće predavanje „Stvaranje sigurnog mesta na internetu“ u terminu od 14,45 do 15,15h. Pored ovog predavača, o bezbednosti na internetu govoriće i supervizor Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu mr Ivana Mitrović Đorđević, načelnik odeljenja VTK MUP Srbije Saša Živanović, i NCA Oficir za vezu Nacionalne agencije za kriminal Ujedinjenog Kraljevstva David William Wood.

Kompletnu AGENDU pogledajte OVDE

Ulaz je besplatan, uz prethodno obavezno prijavljivanje zbog ograničenog broja mesta. Prijave se mogu izvršiti pozivanjem brojeva 063 / 74.22.138 i 063 / 508.505

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu