Igor Jurić: Država će usvojiti kaznu doživotnog zatvora pod jednim uslovom

Sve je spremno za drugu konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2017“ koja će u petak, 15. septembra, biti održana u Subotici. Fondacija Tijana Jurić pripremala je ovu stručnu konferenciju mesecima unazad, a teme i predavači, kao i veliki broj prijavljenih učesnika, neki su od pokazatelja da će druga konferencija nadmašiti prvu, prošlogodišnju.

Osnivač Fondacije, Igor Jurić, kaže da je i ove godine fokus na aktuelnoj problematici na polju bezbednosti dece, kakva su digitalno nasilje, nestala lica, i najteža krivična dela počinjena nad decom.

igor-juric-fondacija-tijana-juric

– Ove godine će predavači govoriti o brzoj potrazi za nestalom decom, bezbednom korišćenju interneta, a poseban segment biće namenjen izlaganju pravnika koji će analizirati inicijativu naše Fondacije za izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje kazne doživotnog zatvora u kazneni sistem Srbije. Takođe, predavači će izneti i vrlo preciznu statistiku koja pokazuje gde se naša država nalazi po broju stradale dece u odnosu na druge evropske zemlje. Celodnevna konferencija je osmišljena tako da se ne bavimo onim činjenicama koje su stručnoj javnosti već poznate, već stremimo ka tome da predavači iznesu nove informacije do kojih su u prethodnih godinu dana, koliko je prošlo od prve konferencije, došli radom u svojoj praksi, kaže Igor Jurić na početku razgovora.

Šta se promenilo na polju bezbednosti dece i prevencije nasilja u periodu od prošlogodišnje do ovogodišnje konferencije?

Igor Jurić: Kada pričamo o našoj zemlji, moram istaći da smo uspeli da problem digitalnog nasilja nad decom dovedemo na nivo svakodnevne teme o kojoj se priča u školama, u medijima, na društvenim mrežama. Tome se sada posvećuje mnogo pažnje, što je zaista važno i dobro za decu, ali i društvo u celini, za tu kolektivnu svest. Ohrabruje i činjenica da je Vlada Republike Srbije usvojila Strategiju za suzbijanje trgovine ljudima, ozbiljnog krivičnog dela u kojoj su, u najvećem broju, žrtve deca. Međutim, smrtnost dece je i dalje velika, pogotovo kada se radi o porodičnom i vršnjačkom nasilju, i to je nešto na čemu treba raditi i što treba sprečiti.

Jedan broj predavača dolazi iz inostranstva. Koliko njihova iskustva koja donose iz matičnih organizacija, mogu da se primene i kod nas?

Igor Jurić: Gotovo uvek napominjem da neke stvari ne treba da izmišljamo, već da dobra, već primenjena iskustva drugih zemalja, treba da prenesemo kod nas. Takođe, samim tim što su neke zemlje razvijenije i bogatije od nas, veća je i šansa da neke opasnosti u te zemlje stignu pre nego u Srbiju. Želim da to „kašnjenje“ iskoristimo, da to bude naša prednost. Da dobro preuzmemo, a da se za loše pripremimo, i da budemo spremni u velikoj meri ako loše stvari i opasnosti stignu i do naše dece.

Na prošlogodišnjoj panel diskusiji govorilo se o zakonima koji su dobili imena po stradaloj deci. Još tada je zaključeno da se određeni zakoni ne primenjuju, poput izuzetno dobro napisanog Marijinog zakona, a sada smo u situaciji da Fondacija Tijana Jurić predlaže dodatne zakonske novine, odnosno da zahteva izmenu Krivičnog zakonika. Da li će na ovogodišnjoj panel diskusiji biti reči o tome da li je država spremna za takav korak, odnosno za usvajanje kazne doživotnog zatvora?

Igor Jurić: Činjenica je da se neki zakoni ne primenjuju na pravi način, ali treba da budemo iskreni i saglasni u tome da ima i onih zakona koji se koriste u praksi, poput Tijaninog i Zojinog zakona. Ja, kao običan građanin, ne mogu da garantujem da li će se nešto primenjivati ili ne, ali mogu da apelujem, da ukazujem, i da uz stručnu javnost ubeđujem državnu administraciju da menja zakone koji nisu efikasni. Upravo je zbog toga tema panel diskusije na predstojećoj konferenciji upravo kazna doživotnog zatvora. Srbija će usvojiti doživotnu kaznu onda kada bude shvatila koliko dece strada od mnogobrojnih psihopata i zločinaca koji slobodno šetaju našom zemljom, a pritom su većina povratnici. Ja se nadam da na to nećemo dugo čekati, jer je svaki dan nova šansa za nekog novog Rajkovića, Đurića… Država će usvojiti kaznu doživotnog zatvora pod uslovom da svi, kao društvo, istrajemo ujedinjeni u toj ideji, ako budemo insistirali na tome da zaštitimo decu, pravno i kroz sistem.

Prošlogodišnja panel diskusija bila je izuzetno žustra

Prošlogodišnja panel diskusija bila je izuzetno žustra

Fondacija ovom konferencijom, ali i gotovo svakodnevno, u poslednje dve godine podiže svest javnosti o važnosti bezbednog odrastanja dece, o njihovoj edukaciji i sigurnosti na otvorenom, u školi, i na internetu. Da li taj kontinuitet uticaja na ciljne grupe – decu i njihove roditelje, daje rezultate?

Igor Jurić: Fondacija neće odustati jer ova ideja koju mi sprovodimo u delo nema pravo na gubitak energije, nedostatak motiva… Čini mi se da je Fondacija među retkim civilnim organizacijama koje kontinuirano rade, koje geografski pokrivaju bukvalno celu zemlju, i koje ne odustaju od zacrtanih planova. Pomak se oseti, a prave rezultate očekujem za dve godine, onda kada Krivični zakonik bude izmenjen i kada statistički podaci budu na strani dece.

Kompletnu AGENDU konferencije pogledajte OVDE

Ulaz je besplatan, uz prethodno obavezno prijavljivanje zbog ograničenog broja mesta. Prijave se mogu izvršiti do 12. septembra u 12h, pozivanjem brojeva 063 / 74.22.138 i 063 / 508.505

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!