Borba protiv onlajn seksualne eksploatacije dece na Zapadnom Balkanu

 

Centar za nestalu i zlostavljanu decu iz Srbije, u saradnji sa Centrom za prava deteta iz Albanije i Prvom dečijom ambasadom „Međaši“ iz Severne Makedonije, pokreće projekat TOMAS (Towards UnifOrMed Legislation Against CSAM) u okviru SMART Balkans projekta.

Alarmantna statistika koja ukazuje na porast seksualnog zlostavljanja dece na internetu

Svake sekunde se na internetu podele najmanje dve fotografije ili video zapisa na kojima je prikazano seksualno zlostavljanje dece. To je više od 52.000 fotografija ili video zapisa tokom jednog radnog dana, od čega se više od 60% postavlja na servere u Evropi. Projekat TOMAS fokusiraće se na problem onlajn seksualne eksploatacije dece na Zapadnom Balkanu koji nije imun na ovaj globalni fenomen, o čemu svedoče alarmantne statistike. Albanski domen .al je treći u Evropi po hostingu neprimerenih fotografija dece, a samo Srbija je 2019. zaplenila preko 15 terabajta štetnog materijala. 

Internet kao rizik za decu na Balkanu

Deca u regionu rano ulaze u onlajn okruženje. Podaci UNICEF-a pokazuju da 86% dece uzrasta od 9 do 17 godina u Srbiji svakodnevno koristi internet. Međutim, njihova svest o potencijalnim opasnostima i dalje je nedovoljna, što dovodi do negativnih onlajn iskustava u vrlo ranom uzrastu, koja štetno utiču na zdravlje, razvoj i dobrobit deteta. 

Projekat TOMAS: regionalna kampanja za bezbednost dece

Ovaj projekat u fokus stavlja hitnost rešavanja problema bezbednosti dece onlajn, prepoznajući potrebu za koordinisanim odgovorom na nadolazeću pretnju koju predstavlja stalni porast seksualne eksploatacije dece na internetu. Regionalnu kampanju sprovodiće tri organizacije civilnog sektora iz Srbije, Makedonije i Albanije u saradnji sa mrežom organizacija Eurochild iz Brisela. 

blankblankblankblank

 

 

 

 

Kampanja će se sastojati od javnog zagovaranja  i nacionalnih inicijativa za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa aktuelnim Predlogom Regulativom Evropske Unije za sprečavanje i borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece, ali i podsticanja na pravovremeno prilagođavanja legislativa i unapređenje zaštite dece na internetu.

Suprotstavljanje internet predatorima

Postoji zabrinutost da bi internet predatori mogli iskoristiti slabije regulatorne okvire u zemljama Zapadnog Balkana, nakon usvajanja Predloga Regulative Evropske Unije za sprečavanje i borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece, te je zbog toga fokus projekta TOMAS regionalna saradnja i umrežavanje i uključivanje međunarodnih partnera, uključivanje civilnog društva u zagovaranje, uticaj na javne politike u oblasti bezbednosti dece i podizanje svesti javnosti o problemu distribucije materijala seksualnog zlostavljanja dece na internetu (CSAM). Projekat je počeo u decembru 2023. godine i trajaće 22 meseca.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu