Dragi prosvetni radnici…

Dan sigurnijeg interneta (DSI) obeležava se u utorak, 6. februara 2024. godine. U okviru ovog dana sprovodi se međunarodna kampanja koja promoviše bezbedno digitalno okruženje za decu i mlade. Svake godine, cilj ove kampanje je da podigne svest o novonastalim izazovima i problemima vezanim za bezbednost dece na mreži, bilo da se radi o sajberbulingu, govoru mržnje, zloupotrebi podataka ili izloženosti štetnom sadržaju. Inicijativu „Web detektivi“ usmerenu ka podizanju svesti o bezbednosti dece na internetu sprovodi Centar za nestalu i zlostavljanu decu, uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP.

Na ovaj dan milioni ljudi širom sveta ujediniće se pod temom „Zajedno za bolji internet“ 21. godinu za redom!  Pozivamo vas da se pridružite pokretu i pomognete nam da učinimo da internet bude mesto za decu i mlade gde mogu bezbedno da stvaraju, zabavljaju se i uče.

Aktivnosti Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Centra za sigurniji internet

Povodom ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta CNZD i CSI pripremili su brojne aktivnosti fokusirane na jednu temu – Veštačku inteligenciju. 

Do sada smo svake godine organizovali konkurse samo za decu povodom ovog dana, a ove godine smo pripremili nešto i za prosvetne radnike, nakon brojnih poruka gde su nas pitali kako bi oni mogli da se uključe i doprinesu!

Tim povodom, kreirali smo Power Point prezentaciju, namenjenu nastavnom osoblju, koja se sastoji iz teorijskog dela i mini kviza, kako bismo učenje o veštačkoj inteligenciji učinili zabavnim i interaktivnim, ali i kako bismo olakšali ljudima koji posvećeno svaki dan rade sa decom u svojim učionicama.

Alati koji funkcionišu na bazi veštačke inteligencije nikada nisu bili dostupniji i lakši za korišćenje, te nam je cilj da ovom prezentacijom u okviru jednog školskog časa, deca širom Srbije upoznaju osnovnu definiciju veštačke inteligencije, te njene prednosti i mane. Takođe, želimo da podstaknemo decu da istražuju i unapređuju svoje znanje u skladu sa vremenom u kom žive.

Prezentaciju možete besplatno preuzeti na našem sajtu, a uz nju možete preuzeti i predlog vođenja nastave i mini kviza u tekstualnom formatu.

Čas na temu veštačke inteligencije možete održati u okviru ČOS-a, časa informatike, časa tehničkog obrazovanja, ali i bilo kod drugog predmeta, jer je internet tema koja prožima svaki deo današnjeg društva. 

Takođe, prezentaciju možete održati 6. februara, ili bilo kog dana u nedelji od 6. do 9. februara, jer će ova cela nedelja biti sajber nedelja, odnosno nedelja posvećena razgovorima o bezbednijem internetu!

Dragi nastavnici i nastavnice, učitelji i učiteljice, unapred se radujemo da vidimo kako ćete iskoristiti ovaj materijal! Svoje utiske sa časa možete podelitii sa nama slanjem fotografija i teksta na email kontakt@csi.org.rs ili nas tagovati na društvenim mrežama. 

Srećno i hvala vam što ste sa nama deo ove velike, globalne kampanje fokusirane na bezbednost dece na internetu!

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!