Centar postao član globalne mreže za suzbijanje zlostavljanja dece (ECPAT)

Svedoci smo evidentnog porasta seksualne eksploatacije dece, kako u offline, tako i u online okruženju. Iako je statistika u porastu, naša dužnost je da ne budemo obeshrabreni, već da aktivno učestvujemo u unapređenju raspoloživih i pronalaženju novih mehanizama i preventivnih aktivnosti na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou, kako bi se ovom fenomenu odlučno stalo na put.

Jedan od načina da to postignemo je udruživanje sa drugim organizacijama i članstvo u globalnim mrežama kojima je cilj zaštita dece i dečijih prava, kao i njihova opšta dobrobit. Jednu od najznačajnijih mreža predstavlja globalna mreža ECPAT za okončanje seksualne eksploatacije dece, nastala kao globalna kampanja pokrenuta u maju 1990 godine na Tajlandu od male grupe posvećenih aktivista, da bi danas udružila više od 122 organizacije širom sveta.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu je danas zvanično postao član ove globalne mreže, potpisivanjem sporazuma u saradnji sa Mrežom organizacija za decu Srbije – MODS, na osnovu koga će u okviru ECPAT zajednički delovati kao ECPAT Serbia.

Direktor MODS-a Saša Stefanović naglasio da je saradnja među organizacijama važna kako bi se izazovi vezani za bezbednost dece lakše prevazišli.

„Bitno nam je da u Mreži postoje organizacije poput Centra kojima je na prvom mestu bezbednost i sigurnost dece. Smatram da kroz saradnju možemo da učinimo mnogo više za dobrobit svakog deteta.“ – izjavio je Stefanović.

Sa predsednikom MODS-a, slaže se i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić.

„Za mene i moj tim je ovo veliki uspeh. Činjenica da su naš trud i zalaganje prepoznati od strane internacionalnih organizacija i mreža za zaštitu dece je dokaz da ovaj posao koji radimo, radimo kako treba.“ – rekao je Jurić i dodao da se unapred raduje saradnji i učestvovanju u rešavanju gorućih problema koji se tiču seksualne eksploatacije dece i sa tim u vezi unapređenja bezbednosti dece, kako u zemlji, tako i u svetu.

blank

Misija članica ECPAT-a je sprečavanje svih vrsta seksualne eksploatacije dece, počev od eksploatacije kroz prostituciju, trgovinu ljudima, stupanja dece u rane i prinudne brakove, kao i svakog vida seksulanog onlajn zlostavljanja.

Prema rečima ECPAT tima, nasilje nad decom, uključujući seksualnu eksploataciju i zlostavljanje, pogađa oko milijardu dece širom sveta.

„Naša istraživanja su pokazala da nijedna zemlja ili region nisu „imuni“ na ovepojave. Nasilje se nažalost dešava deci iz svih socioekonomskih grupa, svih obrazovnih nivoa, svih etničkih i kulturnih grupa, i u svakom geografskom regionu.“

Baš zato, da bi ovi zločini bili okončani, potrebno je udružiti svo znanje i snage koji su na raspolaganju. ECPAT zato konstatno sprovodi istraživanja, prikuplja informacije iz različitih sektora i zemalja širom sveta, sve sa ciljem kako bi formirao pouzdan i profesionalan pristup problemu seksualne eskploatacije dece.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu