Centar potpisao Memorandum o saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija

Centar za nestalu i zlostavljanu decu i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija potpisali su Memorandum o saradnji kojim je dogovorena saradnja u oblasti sprečavanja svih oblika zlostavljanja dece i mladih na internetu.

Potpisivanje ovog sporazuma će obe strane obavezati da uz poštovanje interdisciplinarnog i holističkog pristupa, sprovode aktivnosti usmerene na prevenciju i zaštitu dece od svih oblika zlostavljanja, a naročito u digitalnom okruženju. Sve aktivnosti će biti sprovođene koordinisano uz zajedničko učešće svih relevantnih aktera -nadležnih državnih organa, roditelja i staratelja, obrazovnih ustanova, nadležnih ustanova socijalne zaštite, uključujući naravno i decu, učenike i mlade.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu prepoznao je internet kao sferu gde mladi trenutno provode najviše vremena – gde uče, gde se razonode i gde sklapaju prijateljstva, te je stoga internet i mesto gde se potencijalno može dogoditi zlostavljanje.

„Cilj ovog Memoranduma je unapređenje saradnje sa Centrom za nestalu i zlostavljanu decu, posebno imajući u vidu nacionalne, regionalne i globalne rizike, izazove i pretnje po bezbednost dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija. Kroz međusobnu koordinaciju i komunikaciju jedan od primarnih ciljeva Ministarstva i Centra je suzbijanje vršnjačkog nasilja i nasilja dece na internetu“, rekao je ministar Jovanović.

Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu naglasio je da je veoma važno da rad nevladinog sektora bude podržan od strane donosioca odluka, jer je tako mogućnost ostvarivanja korenitih promena mnogo veća.

“Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je naš izuzetno važan partner, pogotovo kada se radi o nestancima dece. Prema našoj statistici, veliki broj dece odlazi od kuće usled nagovora osobe koju su upoznali na internetu, ili nakon zlostavljanja koje su na internetu pretrpeli.” – rekao je Jurić i dodao da smatra da će ova saradnja dati rezultate, i da ćemo u narednom periodu imati smanjen broj nestanaka.

Međunarodni dan nestale dece obeležava se 25. maja, svake godine širom sveta. Ovaj dan takođe podseća i na važnost bezbednosti dece na internetu, prevashodno zbog opasnosti koje vrebaju u digitalnom okruženju.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!