Centar potpisao Memorandum o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova

Centar za nestalu i zlostavljanu decu i Ministarstvo unutrašnjih poslova potpisali su Memorandum o saradnji kojim je dogovorena saradnja u oblasti ostvarivanja zaštite prava i najboljeg interesa dece u pogledu bezbednosti, naročito u digitalnom okruženju. 

Ovim sporazumom dogovoreno je kontinuirano sprovođenje aktivnosti u cilju poboljšanja uslova za bezbednost dece i prevenciji nasilja nad decom i među decom. Takođe, saradnja obuhvata i unapređenje rada platforme Net Patrola, koju je osnovao Centar, a koja se bavi uklanjanjem štetnog sadržaja sa interneta. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je prepoznalo zalaganje Centra za uvođenje sistema za uzbunjivanje javnosti u specifičnim slučajevima nestanka dece, te će Centar biti uključen u implementaciju ovog sistema u Srbiji. 

izvor: MUP

Kako je istakao ministar Gašić, Ministarstvo unutrašnjih poslova je veoma posvećeno svim oblastima bezbednosti dece i dodao da je jedini način da decu vratimo na pravi put da s njima razgovaramo, da sa njima radimo, da odgovorimo na sva njihova pitanja i nedoumice i da im iznad svega pokažemo da smo uvek tu za njih i da mogu da nam veruju.

„Deca nisu svesna svih opasnosti koje savremeni svet nosi. Nisu svesni ni upoznati sa tamnom stranom digitalnog sveta i mogućim posledicama. Zato smo mi tu, da se angažujemo kako bismo ih informisali o tome i naučili kako da se zaštite. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima i kapacitete i znanje, i volju i istrajnost“, poručio je ministar Gašić, naglasivši da je ovaj memorandum još jedan primer da MUP snažno podržava sve aktivnosti kojima čuvamo miran i srećan život svakog deteta, a prvenstveno kada je reč o njihovoj bezbednosti.

blank
izvor: MUP

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić istakao je da je potpisivanje ovog memoranduma zapravo formalizacija i institucionalizacija saradnje sa najvišim organom u državi bez kog Centar ne bi mogao da sprovodi i implementira svoje projekte koji se tiču ugroženosti i bezbednosti naše dece.

„Ministar Gašić je od samog dolaska na čelo Ministarstva imao ogromno razumevanje i pružio nesebičnu podršku od prvog dana svim projektima važnim za bezbedno odrastanje naših najmlađih. Ovaj sporazum našoj organizaciji otvara nove mogućnosti jer podrazumeva da ćemo imati nesebičnu podršku MUP-a u svim segmentima našeg rada. “ – izjavio je Jurić i dodao da će ovaj sporazum obezbediti Centru dodatni kredibilitet u radu sa međunarodnim institucijama.

Jurić je takođe iskoristio priliku da se zahvali i svom timu, koji je od prelaska Fondacije u Centar znatno porastao.

„Moram da se zahvalim i mom timu koji je učinio neverovatne napore da dođe do potpisivanja ovog Memoranduma. Hvala vam što ste uz mene i što svaki dan birate da doprinesete pozitivnoj promeni u društvu.“ – rekao je on.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!