Četvrti sastanak za uvođenje Amber alert sistema u Republici Srbiji

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić održao je danas četvrti sastanak Tima za uvođenje Amber alert sistema u Republici Srbiji i upoznao članove Tima sa dosadašnjim aktivnostima na uspostavljanju sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica.

Stevandić je obavestio članove Tima da su izrađeni nacrti sporazuma sa nadležnim ministarstvima, nacrt instrukcije o načinu postupanja policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maloletnog lica i načinu hitnog obaveštavanja javnosti.

U saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije radi se na izradi tehničkih rešenja na osnovu kojih će se obaveštenje o nestanku maloletnog lica dostavljati medijima i mobilnim operaterima.

Državni sekretar Stevandić zahvalio se svim članovima Tima na dosadašnjem zalaganju na uspostavljanju Amber alert sistema u Srbiji. U sastavu Tima, koji je u februaru ove godine, formirao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić su predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra“.

Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu izjavio je da je zadovoljan ishodom sastanka i radom tima.

„Mi smosada nadomak ispunjenja cilja. Rok koji je dat od strane ministra Gašića za implementaciju će biti ispoštovan, to je danas gotovo izvesno, urađeno je 90% posla vezano za ovu „prvu fazu“ i Srbija će dobiti „Amber Alert“. “ – izjavio jeJurić i dodao da će ovaj sistem u Srbiji imati drugo ime.

„Došli smo do odličnog rešenja, a mogu reći i da će sistem biti tako postavljen da će biti efikasniji od drugih, sličnih u zemljama Evrope i sveta. Izuzetno sam ponosan na tu činjenicu i ovog puta se zahvaljujem svim članovima tima a posebno službenicima MUP  koji vode ovaj tim, državnom sekretaru Danilu Stevandiću i pukovniku Milanu Andriću.“ – zaključio je Jurić.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu