Članica žirija Bojana Nikolić otkriva šta kandidate čeka na audicijama

Do kraja prijavnog roka za učešće u takmičarskom delu drugog Festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“ ostalo je dva dana, nakon čega će tri člana žirija zakazati audiciju na kojoj će se odlučiti za najboljih deset.

Oni će se 18. juna u Bajmoku izvođenjem tradicionalnih, etno pesama nadmetati za najlepši glas – „Glas anđela“ i stipendiju od 54.000 dinara.

Bojana Nikolić, jedna od najtalentovanijih izvođača tradicionalne srpske muzike i članica žirija Festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“, za portal tijana.rs govori o značaju održavanja muzičkih događaja koji promovišu mlade pevačke talente.

bojana-nikolic-fondacija-tijana-juric

– Imajući u vidu koliko smo okruženi nekulturom, pogrešnim idolima, idealima i vrednostima koji se mladima svakodnevno plasiraju putem televizije, društvenih mreža i drugih medija, održavanje ovakvog festivala je od neprocenljivog značaja za čitavo društvo. Radujem se što ćemo i ove godine, mi kao žiri, a zatim i publika, na jednom mestu imati priliku da čujemo puno mladih i talentovanih ljudi – kaže naša sagovornica.

U prijavi za festival kandidati su imali obavezu da navedu pet pesama koje bi mogli da otpevaju na audicijama, pred stručnim žirijem.

– Mi ćemo zamoliti svakog kandidata da otpeva dve pesme koje smatra da je najbolje pripremio. Ukoliko to bude potrebno, od nekih kandidata možemo zatražiti i više pesama, ne bismo li u potpunosti sagledali njihove glasovne mogućnosti. Na prvoj audiciji smo svakom kandidatu komentarisali tehniku, stil pevanja, ukazali na detalje na koje treba da obrati pažnju kako bi pevanje bilo još bolje. Nadam se da ćemo i ove godine imati dovoljno vremena da damo i poneki savet, jer mislim da je to mladim pevačima izuzetno važno – istakla je Bojana Nikolić.

blank
Detalj sa prošlogodišnje audicije

I ove godine žiri će vrednovati tehniku pevanja, dikciju, stil, interpretaciju, ornamentiku, pokretljivost glasa, samopouzdanje i vladanje scenom.

– Pevači treba pametno da odaberu pesme – ni preteške ukoliko ne mogu dobro da ih izvedu, a ni prelake kojima neće moći potpuno da iskažu svoje glasovne mogućnosti. Neka svemu ovome pristupe s radošću i uživanjem, samim tim što pevaju tradicionalne pesme – oni su biseri ovog naroda, naša kulturna blaga. Čak i ako ne prođu u finale ili prođu a ne osvoje nagrade, ne treba da se rastužuju već samo da nastave da rade na sebi. Pevanje je proces, jedno lepo učenje i istraživanje koje traje ceo život – poručila je članica žirija poželevši svim kandidatima sreću na predstojećim audicijama.

Bojana Latinović

Foto: Nikola Mažibrada

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu